Oroszbarát hackerek letartóztatása Spanyolországban és az orosz T-90M harckocsik vesztesége

Spanyolországban őrizetbe vettek három oroszbarát hackert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy "terrorista célú" kibertámadásokat hajtottak végre NATO-tagállamok ellen, beleértve Spanyolországot is. A rendőrség szerint a gyanúsítottak az Ukrajnát támogató országok stratégiai infrastruktúráját és szolgáltatásait célozták meg túlterheléses kibertámadásokkal. A NoName057(16) hackercsoport, amelyet a támadások mögött álló szervezetként azonosítottak, az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta aktív, és kiáltványukban "arányos választ" ígérnek a nyugati országok "ellenséges és nyíltan oroszellenes fellépésére".

A spanyol rendőrség által közzétett videón látható, hogy az egyik gyanúsított lakásának falát egy szovjet jelképekkel díszített zászló ékesítette.

A másik oldalon, az orosz-ukrán konfliktusban Oroszország legmodernebb harckocsijaként számon tartott T-90M veszteségei meghaladták a száz darabot. Az Oryx-blog adatai szerint ez magában foglalja a megsemmisített, megrongált, hátrahagyott vagy az ellenfél kezére jutott páncélosokat is, de csak azokat, amelyek elvesztéséről fényképes bizonyíték áll rendelkezésre. A T-90M, amelyet Putyin "a világ legjobb harckocsijának" nevezett, 2019-ben állt szolgálatba, és az invázió kezdetén 67 darab állt rendelkezésre – állítólag.

Az orosz haditechnika darabszámairól szóló jelentések gyakran kérdéseket vetnek fel, és az elemzők gyakran csak becslésekre támaszkodnak. Lehetséges, hogy a valódi készleteket eredetileg alulbecsülték, vagy az orosz hadiipar folyamatosan gyártja a T-90M-eseket, részben a T-90A variánsok felújításából. A Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézete (IISS) szerint az előállítási darabszám 2025-re elérheti az évi 90 darabot, és 2023-ban 60-70 darab előállítását tervezték. Így a T-90M-es flotta a háború alatt nem csökkent, hanem enyhe növekedést mutatott.

Az orosz légierő fejlesztései is jelentős figyelmet kapnak, különösen a FAB-3000-es bombák indításáról készült új videók kapcsán. Az orosz erők által megosztott felvételek a háromtonnás légibombák tömeges átszerelését mutatják. Az FAB-3000-es bombák még a szovjet időkből származnak, és hagyományos légibombáknak számítanak, azonban az orosz mérnökök a háború évei alatt jelentős erőfeszítéseket tettek ezen fegyverek modernizálására. Az UMPK-ként emlegetett kiegészítők segítségével a bombák nagyobb hatótávolságra (mintegy 70 kilométer) és pontosságra tettek szert. A FAB-500-as változatot 2023 májusában, a FAB-1500-ast idén márciusban, míg a 3000-est júniusban vetette be elsőként az orosz haderő. Oroszország rendelkezik még FAB-5000 és FAB-9000-es légibombákkal is, de ezeket még nem sikerült összehangolni az UMPK-kal.