Romániai atomerőmű leállása

Műszaki probléma következtében automatikusan lekapcsolódott a román cernavodai atomerőmű első blokkja az országos energiarendszerről péntek este. Az üzemeltető Nuclearelectrica, amely 82,5 százalékban állami tulajdonban van, megerősítette az eseményt és azt, hogy jelenleg is vizsgálják a leállás okait és annak nukleáris biztonságra gyakorolt hatását.

A cernavodai atomerőmű első, 700 megawatt teljesítményű blokkja 1996 óta van üzemben, és azóta 133 millió megawattóra áramot termelt. Az üzem két reaktora, amelyek a kanadai Candu technológiával épültek, Románia villamosenergia-termelésének jelentős részét, körülbelül 20 százalékát biztosítják. Az atomerőmű a Fekete-tengerhez közel, a Duna partján található Cernavoda mellett helyezkedik el.

A Nuclearelectrica szakemberei jelenleg is dolgoznak azon, hogy megállapítsák a műszaki probléma forrását, és hogy a leállás, valamint a szükséges javítási munkálatok milyen hatással vannak a nukleáris biztonságra. A közlemény szerint a helyzetet folyamatosan monitorozzák, és a szükséges intézkedéseket megteszik annak érdekében, hogy a biztonság minden körülmények között garantált legyen.