Mark Zuckerberg reakciói Donald Trump merényletére

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója nem kívánja támogatni az amerikai elnökválasztáson induló jelölteket, de Donald Trump merénylet utáni reakcióit vagánynak és inspirálónak találta.

Mark Zuckerberg a Bloombergnek adott videóinterjújában beszélt arról, hogy bár nem akarja támogatni az amerikai elnökválasztáson induló egyik jelöltet sem, mégis megjegyezte, hogy Donald Trump merénylet utáni viselkedése vagány és inspiráló volt. A Meta vezetője elérzékenyült, amikor látta, hogy Trumpot meglövik, majd feláll és a levegőbe bokszol az amerikai zászlóval.

Zuckerberg szerint ez a szellemiség az, amiért sokan kedvelik Trumpot. A Facebook alapítója kifejtette, nehéz nem emocionálisnak lenni, amikor erre a cselekedetre gondol. Az interjú részleteit a Bloomberg Twitter-oldalán is megosztották.

Zuckerberg azt is közölte, hogy nem támogatja Trumpot vagy feltételezett ellenfelét, Joe Biden elnököt, és „nem tervezi”, hogy bármilyen módon is részt vegyen a választásokon. Mindazonáltal megjegyzései a Szilícium-völgy vezetőinek egyre növekvő kórusát gyarapítják, köztük a Tesla milliárdosával, Elon Muskkal, valamint Marc Andreessen és Ben Horowitz kockázati tőkebefektetőkkel, akik a volt elnök felé billennek, és néhányan adományokat ígértek a kampányának. A Meta-vezér a véleményét egyébként a The Circuit-nek adott interjújában fejtette ki, ahol a mesterséges intelligencia jövőjéről és a közösségi médiáról volt szó eredetileg.

Zuckerberg azt is elmondta, hogy a Meta olyan változtatásokat hajt végre, amelyek reményei szerint azt jelentik, hogy a Facebook a jövőben kevésbé lesz a választások középpontjában.

A legfontosabb dolog, amit az emberektől hallok, hogy valójában azt szeretnék, ha kevesebb politikai tartalmat látnának, mert azért használják a szolgáltatásainkat, hogy emberekkel lépjenek kapcsolatba

– mondta.

Hozzátette: a Meta már most is kevesebb politikai tartalmat ajánl a felhasználóknak. „Azt hiszem, hogy a szolgáltatásaink kevesebb szerepet fognak játszani a választásokon, mint a múltban” – vélekedett.

Trump és Zuckerberg kapcsolata

Zuckerberg és Trump kapcsolatát beárnyékolja, hogy Trump a Meta termékeit használja követőinek elérésére, és a volt elnök posztjai rendszeresen téves információkat tartalmaztak, vagy megkérdőjelezték a Meta szabályait. A vállalat a 2021. január 6-i, capitoliumi zavargások nyomán két évre felfüggesztette Trumpot mind a Facebookról, mind az Instagramról. Zuckerberg akkor azt posztolta, hogy Trump arra használja a fiókját, hogy „aláássa a hatalom békés és törvényes átadását választott utódjának”.

Bár a fiókokat azóta visszaállították, Trump jelezte, hogy nem bocsátott meg sem Metának, sem Zuckerbergnek, és nemrég azt sugallta, hogy „megtorlást” tervez. Márciusban a Facebookot a „nép ellenségének” nevezte, a hónap elején pedig úgy tűnt, hogy figyelmeztette Zuckerberget.

Csak annyit mondhatok, hogy ha megválasztanak elnöknek, soha nem látott mértékben fogjuk üldözni a választási csalókat, és hosszú időre börtönbe kerülnek. Már tudjuk, hogy kik vagytok. NE TEGYÉTEK! Légy óvatos, ZUCKERBUCKS!

– írta a Truth Social-ön, saját közösségi platformján Trump, aki a Meta megbüntetése érdekében megváltoztatta politikai álláspontjait.

Zuckerberg elmondta, hogy üdvözli a versenyt. „Ez jó” - mondta a The Circuit című műsorban. „Szerintem elég jól állunk, növekszik a piaci részesedésünk. Szóval nem is tudom. Majd ők megteszik, amit kell, de szerintem mi rendben leszünk, és továbbra is jól fogunk teljesíteni ezen a téren, akárhogy is alakul”.

Arra a kérdésre, hogy szerinte be kellene-e tiltani a TikTokot, Zuckerberg visszakozott és poénosan annyit mondott, hogy „ez az én fizetésem felett áll” – mondta.

(Borítókép: Mark Zuckerberg 2024. január 31-én. Fotó:  Matt McClain / The Washington Post / Getty Images)