Joe Biden politikai jövője kérdéses

Már csaknem negyven demokrata képviselő és öt szenátor nyilvánosan kérte Joe Biden amerikai elnököt, hogy lépjen vissza az újabb jelöléstől, miközben a legfrissebb felmérések nem az ő esélyeit jelzik. A washingtoni idő szerint péntek délutáni összegzés szerint 32 kongresszusi képviselő és további 3 szenátor kérte Biden elnököt, hogy "adja át a fáklyát" és engedje át a jelöltséget másnak. Pénteken újabb kilenc demokrata képviselők és két szenátor, köztük az új-mexikói Martin Heinrich és az ohiói Sherrod Brown is csatlakozott a felhíváshoz.

Kamala Harris alelnök pénteken telefonon egyeztetett demokrata párti vagyonos anyagi támogatókkal, akiket arról próbált meggyőzni, hogy ő, mint alelnök-jelölt, Joe Biden elnökjelölttel közösen képes legyőzni Donald Trumpot. Ugyanezen a napon Jen O'Malley Dillon, Joe Biden kampánycsapatának társelnöke, az MSNBC televízió reggeli műsorában kijelentette, hogy az elnök versenyben marad, és több út kínálkozik a választási győzelem felé. Dillon elismerte, hogy van egy kis "csuszamlás" a támogatottságban, de ezt kis mértékűnek minősítette, és hozzátette, hogy az elmúlt hetek kemények voltak a kampány számára.

Az NBC News értesülései szerint a Biden-család tagjai arról egyeztetnek, hogy amennyiben Joe Biden a visszalépés mellett dönt, azt miként lehet úgy kivitelezni, hogy a Demokrata Párt a legjobb helyzetben legyen a választási kampány további időszakára. Továbbá, a Demokrata Párt vezetése egy "mini-előválasztás" megtartását tervezi, amennyiben Biden visszalép, hogy megtalálják az új elnökjelöltet.

Joe Biden szerdán Las Vegasban betegség miatt félbeszakította kampánykörútját, miután koronavírussal fertőződött meg. Emiatt hazautazott Delaware állambeli otthonába, ahol önkéntes karanténba vonult. Az elnök "alig várja", hogy jövő héten folytathassa a kampányát és felfedhesse Donald Trump 2025-ös projektjének veszélyeit. Biden csütörtök este éles bírálatot fogalmazott meg Trump beszédével kapcsolatban, aki szerinte csak a saját sérelmeire koncentrál és nincs terve az Egyesült Államok egyesítésére.

Joe Bident már barátai és legközelebbi szövetségesei is arra kérik, hogy ne induljon el az őszi választáson. Barack Obama szerint Biden győzelmi esélyei jelentősen csökkentek, és az elnöknek meg kellene fontolnia, hogy valóban el akar-e indulni a novemberi választáson. Nancy Pelosi, a Képviselőház elnöke, még határozottabban fogalmazott, mondván, hogy Biden indulásával a demokratáknak esélyük sem lenne megszerezni a Képviselőházat. Biden alkalmasságával kapcsolatban a június 27-i elnökjelölti vita óta merültek fel komoly aggodalmak. A New York Times szerkesztősége vezércikkben kérlelte, hogy lépjen vissza, de erre szólította fel az elnököt a Demokrata Párt több politikusa, köztük egy szenátor is, valamint a Disney-család és Stephen King, de még George Clooney is kérte már, hogy ne induljon.

A New York Times értesülései szerint Biden nem akar visszalépni, és dühösen várja a gyógyulást a delaware-i tengerparti házában. Az elnök úgy látja, hogy a különféle szivárogtatásokat összehangolva szervezik ellene, hogy rábírják a visszalépésre. A fő machinátornak Nancy Pelosit, a képviselőház volt elnökét tartja, de mérges Barack Obamára is, aki szerinte a háttérből irányítja azt, amit ő ellene folyó szervezett kampánynak tekint. Többen demokrata részről még mindig óvatosak nyilvánosan visszalépésre kérni Bident, mert attól tartanak, hogy ez csak kontraproduktív lenne, és az elnök még inkább megmakacsolná magát. Az egyik forgatókönyv szerint a visszalépésre csak Netanjáhu szerdai washingtoni látogatása után lehet komolyabb esély.

Elizabeth Warren, Massachusetts demokrata szenátora és Mark Takano, kaliforniai demokrata kongresszusi képviselő is nyíltan felszólították Bident, hogy mondjon le újraválasztási terveiről és támogassa Kamala Harrist, mint elnökjelöltet. Warren hangsúlyozta, hogy az elnöknek „nagy döntést kell hoznia”, míg Takano azt üzente, hogy "ideje átadni a stafétát Kamalának" és hozzátette, hogy a tét túl nagy ahhoz, hogy elbukjunk. Biden állítólag panaszkodott korábbi főnökére, Barack Obamára, mert úgy ad neki tanácsokat, hogy 2010-ben kevésbé szerepelt jól a félidős választásokon, mint a jelenlegi elnök 2022-ben. Obamát viszont közeli barátjának gondolja, ezért is csalódott a fellépése miatt. Biden tanácsadói a New York Times szerint négyszemközt már tárgyaltak arról, hogy milyen időpontban és helyszínen történjen meg a visszalépés, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdai washingtoni látogatása előtt azonban ez várhatóan nem történik meg. Biden mintha el akarná kerülni, hogy a feszült viszonyuk fényében elégtételt érezzen Netanjahu, amennyiben még a látogatás előtt visszalép.