Trump és Zelenszkij a béke lehetőségeiről tárgyaltak

Donald Trump és Volodimir Zelenszkij megvitatták az ukrajnai háború befejezésének lehetőségeit egy Zelenszkij által kezdeményezett telefonhívás során. Trump a beszélgetést "nagyon sikeresnek" nevezte, és kiemelte, hogy Zelenszkij elítélte az ellene irányuló merényletkísérletet.

Trump, aki a következő amerikai elnöknek készül, újra megerősítette ígéretét, hogy ha megválasztják, még a 2025 januári hivatalba lépése előtt békét hoz a világnak és véget vet az ukrajnai háborúnak. Zelenszkij az amerikai kétoldalú támogatás fontosságát hangsúlyozta Ukrajna számára, és köszönetet mondott az amerikai katonai segítségért. Egyetértettek abban is, hogy a jövőben személyesen is találkoznak, hogy megvitassák a "tisztességes és valóban tartós béke" megteremtését célzó lépéseket.

A Republikánus elnökjelölt, Trump, aki korábban dicsérte Putyint és gyors megoldást javasolt a háborúra részletek megadása nélkül, békét ígért és a háború befejezését ígérte a telefonbeszélgetés során. Zelenszkij megerősítette a hívást és a lehetséges jövőbeli személyes találkozó lehetőségét. Trump béketervének részletei azonban továbbra is homályosak maradnak, ami aggodalmakat vet fel az Egyesült Államok ukrajnai támogatásával kapcsolatban, amennyiben ő nyeri a novemberi választásokat. Trump alelnökjelöltje, J.D. Vance, a Republikánus Párt izolacionista szárnyát vezeti, és Ukrajna támogatásának csökkentését szorgalmazza. Trump szoros kapcsolata Putyinnal aggodalmat keltett Ukrajna szövetségeseiben.

Zelenszkij kiemelte az amerikai támogatás fontosságát az ukrán nemzet szabadságának védelmében, és gratulált Trumpnak az elnökjelöltté váláshoz, valamint elítélte a pennsylvaniai merényletkísérletet. Trump korábban is többször beszélt arról, hogy véget akar vetni az ukrajnai harcoknak, de konkrét lépéseiről még nem nyilatkozott. A telefonbeszélgetésre röviddel ezután került sor, hogy Zelenszkij azt mondta: nehéz lesz együtt dolgoznia Trumppal, ha őt választják meg elnöknek, de együtt fog vele működni.

A mostani beszélgetésnek némi pikantériát adott az öt évvel ezelőtti emlékezetes Trump-Zelenszkij telefonálás: 2019-ben az amerikai elnök arra utalt a Zelenszkijjel folytatott beszélgetésen, hogy az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatásokat a Hunter Biden elleni ukrán eljárástól teszi függővé. Emiatt indult az első impeachment eljárás Trumpllal szemben, ami végül a felmentésével zárult.

Trump az elmúlt hónapokban többször kijelentette, hogy a megválasztása esetén még a 2025 januári hivatalba lépése előtt békét teremt Ukrajnában. Korábban kiszivárgott egy erről szóló tervezet a tanácsadói részéről, eszerint az Egyesült Államok leállítaná az Ukrajnának nyújtott katonai segélyeket, ha Kijev megtagadja a Moszkvával folytatott tárgyalásokat - Oroszországora pedig azzal gyakorolnának nyomást, hogy ha ők tagadják meg a tárgyalásokat, akkor megnövelik az ukráncsomagot.

A mostani telefonbeszélgetésben Zelenszkij az elmondása szerint gratulált Trumpnak, hogy immár hivatalosan is elnökjelölt, és elítélte a pennsylvaniai merényletkísérletet. Az ukrán elnök megjegyezte, hogy „a kétpárti amerikai támogatás létfontosságú államunk szabadságának és függetlenségének védelmében”, majd pedig megállapodtak egy személyes találkozóban, hogy megvitassák, milyen intézkedések szükségesek a tartós békéhez. A találkozó időpontjáról egyelőre nem mondtak semmit.

Trump szerint a Zelenszkijvel folytatott beszélgetés „nagyon jó volt": „Hálás vagyok Zelenszkij elnöknek, hogy megkeresett, mert az Egyesült Államok leendő elnökeként békét fogok hozni a világnak, és véget vetek egy háborúnak, amely oly sok emberéletbe került" - mondta. A republikánus elnökjelölt hozzátette, hogy „a két oldal képes lesz arra, hogy összeüljön és kitárgyaljon egy megállapodást, amely véget vet az erőszaknak és lefekteti az utat a jólét felé”.