Bangladesi zavargások és kijárási tilalom

Bangladesben kijárási tilalmat rendeltek el, és katonai egységeket vezényeltek a fővárosba, Dakkába, valamint más nagyvárosokba a polgári hatóságok támogatására a több hete tartó tüntetések és erőszakos összecsapások miatt.

A bangladesi kormány a pénteken kezdődő kijárási tilalom alatt irányította a katonai egységeket Dakkába és más nagyvárosokba, hogy segítsék a polgári hatóságokat a rend helyreállításában. Az országban már huszadik napja tartanak tüntetések, amelyek a Legfelsőbb Bíróság döntésével újra bevezetett kvótarendszer ellen irányulnak, ami a kormányzati állások 30 százalékát a függetlenségi háborúban harcolók és családjaik számára tartaná fent.

A több mint 170 milliós országban közel 32 millió fiatal munkanélküli, vagy nem rendelkezik szakképzettséggel, és a tiltakozók szerint a kvótarendszer a 2009 óta hatalmon lévő, 76 éves Vazed Haszina miniszterelnököt támogató csoportok rokonainak kedvez. A legfrissebb, 2022-es adatok szerint a 170 milliós országban 800 ezer diplomás munkanélküli van, ami 12,5 százalékos arányt jelent.

A tüntetések erőszakos összecsapásokba torkolltak a tüntető diákok, valamint a rendőrök és ellentüntetők között, amelyekben kedd óta legkevesebb százöten meghaltak, közülük legalább ötvenöten Dakkában, és mintegy hétszázan megsérültek. A Washington Post rendőrségi és orvosi adatokra hivatkozva úgy számol, csak az elmúlt négy napban 110-en halhattak meg, miközben több ezren sérülhettek meg.

A bangladesi tüntetők pénteken megrohamozták a Dakka központjában lévő Narszingdi negyedben álló börtönt, foglyok százait szabadították ki, majd felgyújtották az épületet.

A bangladesi kormányfő szóvivője szombaton kijelentette, hogy a csapatokat azért rendelték a nagyobb városokba, hogy segítsenek helyreállítani a rendet a polgári hatóságoknak. Dakka rendőrfőnöke pedig bejelentette, hogy az intézkedés feloldásáig tilos minden nagygyűlés, felvonulás és nyilvános összejövetel a bangladesi fővárosban. Az összecsapások nem csak a fővárosban, hanem összesen 26 körzetben jelentkeztek.

A tüntetések eleinte békésen indultak, de a helyzetet eszkalálta, hogy a miniszterelnök először az ellenzéki pártokat vádolta meg az elégedetlenség fűtésével, majd a rendőrség segítésére paramilitáris szervezeteket hívott. A kormány elmondása szerint kész lenne tárgyalni a tüntetőkkel, azonban a diákok elzárkóznak, mivel a rendőrség és a paramilitáris szervezetek tüzet nyitottak rájuk.

(Borítókép: Tüntetők összecsapnak a rendőrséggel Dakkában, Bangladesben 2024. július 18-án. Fotó: AFP)