Kínai híd összeomlása következtében legalább tizenegy ember vesztette életét

Legalább tizenegy ember meghalt és több mint harmincan eltűntek, miután egy híd részlegesen összeomlott az esőzések által okozott villámárvíz következtében Északnyugat-Kínában. Az ország északi és középső részeit kedd óta sújtják az áradások, amelyek jelentős károkat okoznak a térségben.

A Senhszi tartománybeli Shanglu városában található autópályahíd péntek este dőlt össze, amikor egy hirtelen lezúduló esőzés és villámárvíz következtében a szerkezet megadta magát. A híd összeomlásáról készült felvételek az interneten is megjelentek, amelyeken jól látható, hogy a mocsaras, saras víz hogyan hömpölygött az utcákon.

Az áldozatokat a vízbe esett járművekben találták meg. Egy szemtanú szerint éppen a híd felé tartott, amikor figyelmeztették, hogy ne hajtson rá, és rövid időn belül a híd össze is omlott. Hszi Csin-ping kínai elnök mindenre kiterjedő mentési erőfeszítéseket sürgetett az áldozatok felkutatása érdekében, amit a kínai állami televízió is megerősített.

A Hszinhua hírügynökség által közzétett fotón látható, hogy a híd egyik tartóoszlopa eltört, és a szerkezet mintegy 90 fokos szögben belelógott az alatta hömpölygő folyóba. Harminc embert és mintegy húsz autót még keresnek, eddig öt autót sikerült megtalálniuk a mentőalakulatoknak. A 11 halottat öt autóban találták meg, amelyeket a folyóból húztak ki, és feltételezhetően további 20 jármű zuhant a vízbe.

A hatóságok 736 tűzoltót, 18 hajót és 32 drónt küldtek a helyszínre a mentési munkálatokhoz, amelyek szombaton is folytatódtak. Pénteken a tartomány egy másik részén legalább öt ember vesztette életét áradásban és sárcsuszamlásban. Észak- és Közép-Kína nagy részét kedd óta esőzések sújtják, amelyek áradásokat és jelentős károkat okoztak, és máshol is követeltek áldozatokat.