Magyarország ismét megtorpedózott egy uniós állásfoglalást

Magyarország a 27 uniós tagállam közül egyedül nem támogatta az uniós állásfoglalást, amely elítélte a palesztin államiságot elutasító izraeli Knesszet-határozatot.

Az Európai Unió külpolitikai főmegbízottja, Josep Borrell, a magyar vétó miatt kénytelen volt saját nevében kiadni a dokumentumot, mivel az uniós nyilatkozatot 26 tagország támogatta volna. Magyarország korábban többször is hasonlóan cselekedett, például amikor Norvégia, Írország és Spanyolország május végén elismerték a független palesztin államot, a magyar kormány ezt nem támogatta.

Magyarország 1988-ban, még a szovjet blokk összeomlása előtt ismerte el a palesztin államot, amikor Jasszer Arafat kikiáltotta a terület függetlenségét. Azonban a jelenlegi kormány álláspontja szerint nem ért egyet a palesztin állam elismerésével, amint Gulyás Gergely kormányinfón kifejtette. Szijjártó Péter korábban azt mondta, hogy ez a megállapodás még akkor történt, amikor Magyarország a Szovjetunió része volt.

A mostani eset is rávilágít arra, hogy a magyar kormány gyakran szembemegy az EU közös külpolitikai álláspontjával. A hétfői brüsszeli külügyminiszterek tanácsülésén várhatóan szóba kerül majd Orbán Viktor miniszterelnök önkényes békeküldetése, és az is, hogy a magyar álláspont miatt egyes tagállamok még nem jutottak hozzá azokhoz a forrásokhoz, amelyeket Ukrajnának szánt fegyvervásárlásra különítettek el az úgynezetett békekeretből.

Magyarország külpolitikai döntései néha ellentmondásosak, hiszen bár februárban Szijjártó Péter külügyminiszter megvétózta a ciszjordániai izraeli telepesekkel szembeni szankciókat, nemrégiben nem emelt kifogást, amikor az Európai Unió szankciókat fogadott el izraeli telepesekkel és csoportokkal szemben. Tavaly október óta Magyarország folyamatosan torpedózza a hasonló, Izrael és Hamász közötti konfliktussal kapcsolatos határozatokat, például blokkolta azt az EU-nyilatkozatot, amelyben az unió felszólította volna Izraelt, hogy ne mérjen csapást Rafah városára.

: Euronews, hvg.hu : hvg.hu : Euronews, hvg.hu