Ukrajna támadásai az orosz légibázisok ellen és egy rejtélyes helikopter eltűnése

Az ukrán haderő pénteken és szombaton is csapást mért az orosz légibázisokra, ahol az amerikai ATACMS rakéták is bevetésre kerültek, miközben Jakutföldön egy helikopter és annak FSZB-tiszti személyzete tűnt el rejtélyes körülmények között.

Pénteken a luhanszki, szombaton pedig a rosztovi régióban található milerovoi légibázis ellen hajtott végre támadást az ukrán haderő. A luhanszki régióban négy nagyobb robbanás hallatszott, amelyek vélhetően a város repülőterét célozták meg. Orosz beszámolók szerint a luhanszki repülőiskola is találatot szenvedett, és a rakéták roncsai alapján megállapítható, hogy az Egyesült Államok által átadott ATACMS-rakétákat használták, kazettás bombákat hordozó robbanófejjel.

A műholdképek szerint a légibázis helyett a mellette lévő mezőkön csapódtak be a rakéták, ahol általában orosz légvédelmi egységek helyezkednek el, így felmerül a lehetőség, hogy az Sz-300-as és Sz-400-as légvédelmi rakétarendszerek voltak a célpontok.

A rosztovi régióban található Milerovo légibázis is ukrán támadás áldozata lett, ahol az üzemanyagot tároló épületek egyikét találhatták el. A katonai gépek sérüléseiről nincs információ.

Egy másik eseményben, Jakutföldön intenzív keresés indult egy eltűnt Robinson R44II típusú helikopter után, miután az Aldan régióban aktiválták a jármű vészjelzőjét. A helikopter fedélzetén egy pilóta és három FSZB-tiszt (Szövetségi Biztonsági Szolgálat) tartózkodott. A vészjelző július 19-én este, Chagda falutól mintegy 80 kilométerre aludt ki, és a helikopter pontos úticélja ismeretlen, mivel nem regisztrált repülést hajtott végre. A mentési munkálatokat a jakutföldi regionális kutató-mentőbázis munkatársai kezdték meg, akik a Jakutszk közelében található Magan repülőtérről indultak a vészjelző aktiválódásának helyszínére, ami körülbelül 440 kilométerre található a kiindulási ponttól.

Spanyolországban a rendőrség három oroszbarát hackert vett őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy "terrorista célú" kibertámadásokat hajtottak végre Spanyolország és más NATO-tagországok ellen. A Baleár-szigeteki Manacorban, valamint a dél-spanyolországi Huelvában és Sevillában letartóztatott személyek a NoName057(16) elnevezésű hackercsoport tagjai lehetnek, akik az Ukrajnát támogató országok stratégiai infrastruktúráját és szolgáltatásait célozták meg túlterheléses kibertámadásokkal. A csoport a hatóságok szerint az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta aktív, és a nyugati országok oroszellenes fellépésére "arányos választ" ígértek. Legutóbb a Leopard harckocsikat javító General Dynamics vállalat ellen indítottak támadást.