Lvivben agyonlőtték Irina Fariont, az ukrán nyelv harcosát

Lviv városában, az otthona közelében életét vesztette Irina Farion, az ukrán nyelv védelmezője és az oroszellenesség ismert alakja, miután fejlövés érte. A 60 éves volt parlamenti képviselőt kórházba szállítás után nyilvánították halottnak.

Irina Farion, aki korábban a Verhovna Rada alelnöke is volt, elsősorban az ukrán nyelv népszerűsítéséért és az orosz nyelvhasználat elleni harcáról vált ismertté. A nyelvészeti háttérrel rendelkező politikus 2012 és 2014 között volt parlamenti képviselő a jobboldali nacionalista Szvoboda párt színeiben, később pedig a lvivi regionális tanácsban tevékenykedett.

A gyilkosság kapcsán a Svoboda párt és Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter is orosz nyomra gyanakszik, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elítélte az elleni támadást, utasítva a belügyminisztert és a biztonsági szolgálat vezetőjét az elkövető felkutatására. Klimenko szerint a rendőrség és a titkosszolgálat emberei nagy erőkkel keresik a 60 éves politikusnő életét kioltó elkövetőt, és több verziót is vizsgálnak, beleértve a politikai tevékenységéhez és a vele szemben táplált személyes ellenszenvhez kapcsolódó lehetőségeket.

Farion a donbaszi szeparatisták elleni háború idején arra szólított fel, hogy bánjanak erőszakosan minden oroszul beszélővel, és az orosz invázió után is kritikával illette az oroszul beszélő Azov ezred harcosait. Emellett konfliktusai is voltak az ukrán igazságszolgáltatással az oroszajkú lakosság elleni kijelentései miatt, és a hallgatók tiltakozása következtében átmenetileg elvesztette egyetemi állását is, ahol ukrán filológiát tanított. 2023-ban azzal váltott ki vitát, hogy azt javasolta, hogy Ukrajna „igazi hazafijai” egyáltalán ne beszéljenek oroszul. Fariont elbocsátották egy nyugat-ukrajnai egyetemről, és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) vizsgálatot indított ellene. Májusban a lvivi fellebbviteli bíróság állítólag olyan határozatot hozott, amely visszahelyezte őt a pozíciójába.

A merénylet áldozata lett Fariont a háza közelében lőtték fejbe péntek este, és a tragédia után a kórházban hunyt el. A rendőrség szerint a merénylet célzott támadás lehetett, és a végrehajtóját nem azonosították, mivel a környék térfigyelő kamerái áramszünet miatt nem működtek. Az esetet a hatóságok merényletként kezelik, és a nyomozás jelenleg is folyamatban van.

Margarita Szimonjan, a Rosszija Szegodnya orosz állami médiacsoport vezetője és az RT televízió főszerkesztője azt mondta, hogy "Irina Fariont, aki az oroszajkú lakosság teljes kiirtásáról" álmodozott, megsemmisítették. Isten nélkülünk rendezi ott a dolgokat".

Farion korábban a kárpátaljai magyarokat is támadta, mondván, hogy nincs keresnivalójuk Ukrajnában, és a nyelvhasználati törvény által előírt hét év hosszú idő az ukrán nyelv elsajátítására. A magyarokat kutyákhoz hasonlította, mondván, hogy „még az állatok is gyorsabban tanulják meg az alapvető vezényszavakat”, ezért nevezte őket debilnek. Az ukrán hadseregben szolgáló Azov-ezredet és a 3. különleges dandárt is megvádolta orosz nyelv használatával, mely véleménye szerint megengedhetetlen, és „akik orosz nyelven beszélnek, azok nem nevezhetők ukránnak”. E kijelentései miatt diákok szerveztek tüntetést a Lembergi Politechnikai Egyetem főépületei elé, melyen Farion nyelvész professzor elbocsátását követelték. Az egyetem vezetőségi tagjai végül egyeztettek a tüntető hallgatókkal, és 2023. november 22-éig értékelték a pedagógus viselkedését és annak különböző fórumokon tett kijelentéseit.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat eljárást indított ellene, miután Farion egy interjúban elutasította az ukrán hadsereg orosz anyanyelvű tagjait, ami óriási felháborodást keltett a társadalomban és a jogvédők körében. A Szvoboda párt közleményében azt írta, hogy „Ez a bűncselekmény Moszkva számára előnyös, és kétségtelenül Moszkva követte el. Ez az eredeti taktikájuk – az ukrán elit fizikai megsemmisítése. Moszkva az ukrán nyelv templomát lövi”.

(Borítókép: Irina Farion a nyugat-ukrajnai Lvivben 2022. április 5-én. Fotó: Jurij Djacsin / AFP)