55 ezer frissdiplomás fiatalnak írt levelet Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőlevelet küldött körülbelül 55 ezer frissdiplomás fiatalnak, hangsúlyozva, hogy bízik abban, a tanulmányaik során szerzett tudásukat hazánk szolgálatába állítva részt vállalnak majd közös jövőnk alakításában.

A Magyar Nemzet szerint a miniszterelnök korábban az érettségiző diákoknak is küldött hasonló tartalmú levelet, amelyben arra biztatta őket, hogy döntsenek akár a továbbtanulás, akár a munka világa mellett, Magyarország számít rájuk. A kormányfő főtanácsadója, Nyitrai Zsolt kiemelte, hogy a levéllel a miniszterelnök a figyelem gesztusát kívánta megadni a fiataloknak, akik a friss, kiművelt, magasan képzett, versenyképes erőt képviselik Magyarországon. Hozzátette, hogy a felsőoktatási intézményekből idén több mint 55 ezer diplomás került ki, akiknek a teljesítményét és kitartását kívánta elismerni Orbán Viktor a nekik címzett levéllel. A levélben a miniszterelnök arra is buzdította a frissdiplomásokat, hogy szerezzenek minél több tapasztalatot, és találják meg a boldogulásukhoz vezető utat.

Nyitrai Zsolt elmondta, hogy a felsőoktatási intézmények folyamatosan szerveznek állásbörzéket, hogy segítsék a frissdiplomások elhelyezkedését a munkaerőpiacon. Az egyetemi modellváltásnak is ez volt a lényege, hogy a felsőoktatást és a gazdaságot közelebb hozzák egymáshoz, miközben emelik a felsőoktatási intézmények színvonalát. A főtanácsadó jelezte, hogy nemzetközileg is jól szerepelnek a magyar felsőoktatási intézmények, hiszen most már tizenkét intézmény van a világ felsőoktatási intézményeinek legjobb öt százalékában, három intézmény a felső két százalékban, és van egy, amelyik a felső egy százalékban szerepel.

A kormány 2010 óta folyamatosan, különböző programokkal és intézkedésekkel támogatja a fiatalok életkezdését. Ezen intézkedések egyik legfontosabb eleme a 25 év alattiak és a 30 év alatti édesanyák személyi jövedelemadó alóli mentessége, ugyanis az érintettek az átlagkereset mértékéig mentesülnek a 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetése alól. Emellett a 30 évnél fiatalabb tanuló vagy nemrég diplomázó nőknek a diákhitelüket sem kell többé törleszteniük, ha szülnek vagy örökbe fogadnak. A kormány családtámogatásokról szóló rendelete értelmében ugyanis a 30 éven aluli nők nemcsak teljes szja-mentességet élvezhetnek, de a diákhitel-tartozásuk is megszűnik, ha a felsőoktatási tanulmányaik alatt vagy azok sikeres befejezését követő két éven belül gyermekük születik vagy gyermeket fogadnak örökbe.

A fiatalok életkezdését a kormány az Ifjúsági Garancia Plusz Programjával is támogatja, amelynek részeként a 30 év alatti fiatalok bér-, albérlet-, utazási és képzési támogatást kapnak. Az Ifjúsági Garancia Plusz Program azokat a 30 év alatti fiatalokat segíti munkatapasztalatot szerezni, akik már nem tanulnak és még nem dolgoznak. A program első, legfontosabb eleme a bértámogatás: a kormány ugyanis négy vagy hat hónapig a bruttó bér ötven százalékát átvállalja a munkáltatóktól.