A jászberényi karateedző rémtettei: tanítványai vallomásai és a szakszövetség eltiltása

A jászberényi karateedző, A. Tibor ellen súlyos vádak merültek fel, többek között gyermekbántalmazás és nemi erőszak gyanúja miatt. Egy videó buktatta le, amint bántalmaz egy kisfiút, és volt tanítványai is megszólaltak a média előtt.

A TV2 Tények műsorában Nádasi Adrienn, A. Tibor egykori tanítványa, 17 évvel ezelőtti borzalmas élményeiről számolt be. Adrienn elmondása szerint az edző brutális kegyetlenséggel erőszakolta meg, és később halálosan megfenyegette, hogy ne beszéljen az esetről. Az esetek egy része edzőtáborokban történt, ahol a tanítványokat fizikailag is bántalmazta. Adrienn szerint az edző tudta, hogy ő egy apafigurát keres és kihasználta ezt. Egy alkalommal, amikor az irodájába hívta, megütötte, és az állkapcsa kiakadt az ütéstől. Adrienn azt is elmesélte, hogy az edző követte őt a városban, és megpróbálta megnyerni magának, amikor észrevette, hogy Adrienn távolodni akar tőle.

A Szolnokon történt gyermekbántalmazás kapcsán egy internetes csoportban összegyűltek A. Tibor egykori tanítványai, akik közül többen is áldozatai voltak a férfinek. Egy fiatalember, aki nem kívánta felfedni a kilétét, arról beszélt, hogy az edző megfélemlítette és bántalmazta azokat, akik ellenszegültek neki, és még szülőket, sportorvosokat is megfenyegetett. Egy másik áldozat, aki az RTL Híradónak nyilatkozott, azt állította, hogy az edző először lelkileg, majd fizikailag is bántalmazta őt, és elidegenítette a családjától.

A rendőrség jelenleg is nyomozást folytat, és egy gyulai ügyvéd, Asztalos Gábor szerint a garázdaság vádja túlzottan enyhe lehet, mivel a szolnoki kalandparkban történtek kapcsán akár életveszélyt okozó testi sértés kísérletével is vádolhatnák A. Tibort. Az ügyvéd szerint a támadásra nem számító, védekezésre képtelen kisgyermek nyaka akkorát nyekken a rekontánra érkezve, hogy csak isteni szerencsének köszönhető, hogy nem történt valami végzetes. Ha nincs rajta a sisak, akkor nagyon nagy baj lehetett volna. Asztalos Gábor szerint a hatóságok „nagyon puhán” közelítenek az ügyhöz, ha csupán garázdaság miatt indítanak eljárást. A karateedzőt egyelőre nem tudták kihallgatni, mivel külföldön tartózkodik, de a rendőrség már beszerezte az adatokat, elemezte a kamerafelvételeket és tanúkat hallgatott ki. A férfi ellen feljelentést tett a szolnoki kalandpark üzemeltetője is, miután a bántalmazásról készült videófelvétel nyilvánosságra került.

A Magyar Karate Szövetség (MKSZ) elnöksége mélységes felháborodással értesült a történtekről és döntéseket hozott: örökre eltiltotta A. Tibort mindennemű karate oktatási tevékenységtől, megfosztotta mesteri címétől, edzői titulusától, valamint kizárta az edzői engedéllyel rendelkezők sorából. Emellett a Yakuzák Sportegyesületet is érinti az eltiltás, melyet a karate tábor szervezési tevékenységtől véglegesen eltiltottak és kizártak a tagok közül.

Korábban Novák Katalin, még államtitkárként életműdíjjal tüntette ki az edzőt, aki a Kulturális és Innovációs Minisztérium felhívására lemondott a díjakról. Orbán Viktor miniszterelnök is megszólalt az ügyben, elítélve a történteket és "elviselhetetlen, tűrhetetlen, és következményekért kiált" megjegyzést tette.

A TV2 Tények műsorában egy nő azt állította, hogy a karateedző 17 évvel ezelőtt megerőszakolta, és egy másik volt tanítvány is beszélt a férfi "nevelési módszereiről", amelyek között a fizikai büntetés is szerepelt. Az ügy kapcsán már 50 ember gyűlt össze abban a zárt csoportban, ahol volt áldozatai vették fel egymással a kapcsolatot a kalandparkban készült videofelvétel nyilvánosságra kerülése után.

A. Tibor az ATV-nek adott nyilatkozatában bocsánatot kért a történtekért, és kijelentette, hogy örökre eltávolodik a karate világától. Azt is elmondta, hogy jelenleg egy előre befizetett nyaraláson van külföldön, de hamarosan találkozni fog a fiúval, akit felrúgott, és bocsánatot kér tőle, mivel az édesanya nyitott erre. A férfi arra kér minden gyerekvédőt, hogy az ő gyerekét kíméljék meg a "méltatlan támadásoktól és üzenetektől". A. Tibor hozzátette, hogy a rá mért büntetést és a népharagot elfogadja, és áll a felelősségre vonás elé.