Karateedző visszavonulása és a szolnoki incidens

Egy karateedző, aki egy hét éves gyereket felrúgott egy szolnoki kalandparkban, nyilvánosan bocsánatot kért és bejelentette, hogy visszavonul a sporttól. Az eset kapcsán a rendőrség garázdaság gyanújával nyomoz, és az ügyvéd szerint akár súlyos testi sértés kísérlete is megállapítható, ami legfeljebb három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

A férfi elismerte tettét és kész felelni érte. Az Ügyvédkör elnöke szerint az ilyen jellegű cselekedetek súlyos következményekkel járhatnak, és a kisfiú a karateedző felügyeletére volt bízva, így kiskorú veszélyeztetésének tette is felmerülhet, amiért akár öt év szabadságvesztés is járhat.

A Magyar Karateszövetség azonnali hatállyal eltiltotta az oktatástól, és az esetet követően Orbán Viktor miniszterelnök, valamint a kulturális minisztérium is elítélte a történteket.

A karateedző korábbi tanítványai további vádakat is megfogalmaztak ellene, szexuális és fizikai bántalmazásról számoltak be. A férfi jelenleg előre befizetett családi nyaraláson tartózkodik, de tudomásul veszi, hogy felelősségre vonás vár rá. A gyermek anyja nyitott arra, hogy személyesen is találkozzon az edzővel, aki hangsúlyozta, szeretné megvédeni családját a negatív támadásoktól.

A. Tibor, a karateedző, az ATV Híradónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy bocsánatot szeretne kérni a gyermektől és a sporttársadalomtól, és azon dolgozik, hogy valamilyen szinten jóvá tudja tenni a történteket. A férfi hozzátette, hogy félti a családját, és szeretné őket megvédeni a méltatlan támadásoktól és üzenetektől. A karateedzőtől azt is szerették volna megtudni, miért nem tudta kontrollálni indulatait a kisgyerekkel szemben, de erre a kérdésre csak élő adásban, egy vágatlan interjúban hajlandó válaszolni.

Fodor Zsolt, aki 30 éve ismeri A. Tibort, állítása szerint az edző korábban bántalmazta őt is. Fodor egy üzleti vita után erőszakkal aláírattatott vele egy papírt, majd bántalmazta, és a mai napig nem tudja miért történt ez, bocsánatot nem kapott, és nem is beszélték meg az esetet.

Ha Önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.