Harmadával kevesebb orvosi ügyelet lesz Budapesten

Egyharmadával csökken a fővárosi orvosi ügyeletek száma az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) tervezete szerint, ami októbertől 13 felnőtt és 3 gyermekügyeleti pontot jelentene Budapesten.

Az OMSZ koncepciója alapján az átalakított egységes állami ügyeleti rendszerbe most csatlakozna Budapest is, amelyet az Országos Mentőszolgálat koordinálna. A jelenlegi 23 ügyeleti szolgáltató helyett részben a háziorvosok látnák el az ügyeleti feladatokat, akiket beosztanak az ügyeleti pontokra. A felnőtt ügyeleti pontok közül hat sürgősségi osztály mellett, öt szakrendelőben és kettő az OMSZ két telephelyén lenne elérhető, míg a gyermekügyeletek a Heim Pál Gyermekkórházban, a Szent János Kórházban és a XIII. kerületi Révész utcai rendelőben működnének. Emellett öt úgynevezett „szekunder” két fős ügyeleti mentőegységet is alkalmaznának, például közterületi halottszemlék végzésére. Az új rendszerben az egységes hívószámot (1830) kellene tárcsázni a szokásos rendelési időn kívül.

A Magyar Orvosi Kamara a Népszava cikke szerint aggódik az OMSZ terve miatt, attól tartanak, hogy az csökkentené az ellátás biztonságát, és a három gyermekügyeleti pontot is kevésnek tartják a főváros számára. A Kamara szerint a változásnak egyetlen előnye lehet, az egységes irányítás, de a jelenleg javasolt szakmai megoldással romolhat a biztonságos ellátás.

A fővárosi városvezetés saját javaslatcsomagot készül összeállítani az ügyeleti ellátás átalakítására. Karácsony Gergely főpolgármester találkozót kért Takács Péter államtitkártól, hogy a tervezetről egyeztessenek, mivel a fővárost eddig nem vonták be az egyeztetésekbe. Havasi Gábor, a főváros egészségügyi tanácsnoka szerint a kormányzat eddig nem egyeztetett a városvezetéssel az ügyeleti rendszer átalakításáról, és kétséges, hogy a mentőszolgálatnak van elegendő kapacitása a fővárosi ügyeleti feladatok ellátására is.

A Népszava információi szerint a háziorvosi ügyelet jelenleg úgy működik, hogy a betegek a nap 24 órájában hívhatják a kerületek által működtetett ügyeleteket, az orvosok pedig, ha szükséges, házhoz is mennek. A mostani tervezet szerint ez a kerületi ügyeleti rendszer megszűnne, és hétköznap 16:00-20:00-ig, hétvégén és ünnepnapokon pedig 08:00-14:00 között a körzetekben dolgozó háziorvosokat osztanák be ügyeleti pontokra. Este tíz után ezeken a helyeken lakosságot az úgynevezett non-doktorok – egyetemi végzettségű szakápolók – mentőápolók, mentőtisztek láthatnák el.

A MOK jelezte az OMSZ-nek egy egyeztetésen, hogy az 1,7 millió lakosú fővárosra a három gyermekügyeleti pont kevés lesz, az OMSZ szerint a szülők a 13 felnőtt ügyeleti pontra is mehetnek majd gyerekkel. Az is probléma lehet, hogy a fővárosban praktizáló alapellátóknak akár évtizedek óta nincs tapasztalatuk ügyeleti ellátásban és vészhelyzetekben. Pest vármegyében, ahol nem kifejezetten vegyes ellátás volt kiírva, több helyen nem vállalták a gyerekeket az ott ügyelő orvosok, ami ellentmond az OMSZ állításának.

A MOK által kezdeményezett egyeztetésen arról is beszámoltak, hogy van annyi felnőtt (906) és gyermekorvos (297) a fővárosban, hogy egy-egy orvosra csak kéthavonta jutna egy ügyelet, vagyis némi átszervezéssel megoldható lenne, hogy ne kelljen a jelenleg meghosszabbított rendelési időben fogadnia betegeit. Havasi Gábor szerint a kormány még nem egyeztetett ezzel az üggyel kapcsolatban a fővárossal, és Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezte az egyeztetést. Havasi abban is kételkedik, hogy az OMSZ-nak van elegendő embere az ügyeletre, illetve a MOK egyeztetésén arra is rámutattak, hogy ha az ügyelő orvosnak kell halottszemlére kijárnia, az szintén csökkentené a rendelési idejét, tehát ez szintén visszalépést jelentene.