Önkormányzati lakások bérbeadása a belvárosban: fideszes képviselőjelölt és alpolgármester titkárnője is kedvezményes lakáshoz jutott

Az V. kerületi önkormányzat fideszes többségű Tulajdonosi, Elidegenítési és Lakás Bizottsága zárt ülésen döntött két önkormányzati lakás piaci alapon történő bérbeadásáról. Egy volt fideszes képviselőjelölt és az egyik alpolgármester titkárnője részesült a kedvezményes lakásokban.

A bérbeadásra kerülő ingatlanok a belvárosban helyezkednek el, egyikük 99, a másik 78 négyzetméteres, kétszobás, illetve két és fél szobás lakásokról van szó. A kérelmeket Balla Valéria alpolgármester terjesztette elő, akihez a vagyongazdálkodási ügyek tartoznak. Az önkormányzat nem cáfolta a döntések tényét, és azt sem, hogy az egyik kérelmező az alpolgármester beosztottja. A lakásokról nem nyílt pályázaton, hanem egyedi méltányosság alapján döntött a bizottság. Az önkormányzat által meghatározott havi lakbér négyzetméterenként 1000 forint, ami jelentősen elmarad a környék piaci áraitól, és így 80, illetve 100 ezer forint körül lehet a két ingatlan bérleti díja.

Csonka Krisztián, a bizottság külsős ellenzéki tagja szerint a kerület évek óta nem írt ki lakáspályázatot, és nem is hirdetik meg, ha önkormányzati lakás ürül meg. Így csak azok juthatnak lakáshoz, akik bennfentes információkkal rendelkeznek. A kérelmeket rövid időn belül, a beérkezésüket követően terjesztették elő és szavaztak meg, ami szerinte azt mutatja, hogy az önkormányzat fideszes vezetése úgy érzi, „mindent meg lehet csinálni”. Csonka Krisztián nyílt pályázatot javasolt, de a fideszes többség ezt leszavazta. Az önkormányzat szerint az egyedi méltányosság nélkülözhetetlen az egyedi élethelyzetek kezelésére, és ezt az ellenzék is többször támogatta.

Az önkormányzat sajtóosztálya szerint az egyedi méltányosságra vonatkozó kérelmeket hosszú ideje tartó kerületi kötődés, a kerületiekért végzett munka, helyi iskolában végzett kimagasló pedagógusi munkavégzés, családalapítás vagy bővítés, illetve idős szülő egészségi állapota miatt szükségessé vált összeköltözés indokolta. Az önkormányzat hangsúlyozta, hogy a döntéseknél nem veszik figyelembe a bérlők politikai hovatartozását, és álláspontja szerint a zárt ülésen született döntések nyilvánosságra hozatala jogellenes.

Az V. kerületi önkormányzat vagyongazdálkodása korábban is kritika alá került. A rendszerváltás után jelentős ingatlanvagyont örökölt, amit a fideszes vezetés értékesített, gyakran áron alul, haveri cégeknek. A Fővárosi Önkormányzat pert indított, mert szerintük a kerület áron alul adott el több önkormányzati ingatlant. Szentgyörgyvölgyi Péter, a kerület fideszes polgármestere, 2014 óta vezeti a kerületet, és ő is érintett volt egy kedvezményes ingatlanvásárlási ügyben.