Google: rekordösszegű akvizíció a láthatáron?

A Google 23 milliárd dollárért tervezheti megvásárolni a Wiz nevű kiberbiztonsági startupot, ami a vállalat eddigi legnagyobb bevásárlása lehet – számolt be róla a CNBC.

A Wiz, amelyet 2020 januárjában alapítottak, Assaf Rappaport vezetésével gyorsan növekedett, és májusban már 12 milliárd dollárra becsülték a cég értékét. A vállalkozás fő profilja, hogy a cégvezetőknek és kiberbiztonsági szakértőknek betekintést nyújtson a vállalataik felhőalapú tevékenységeibe. A Wiz különlegessége, hogy mesterséges intelligencia segítségével elemzi az ügyfelek felhőplatformjainak adatait, és jelentést készít a biztonsági résekről és kockázatokról, ami hozzájárulhat a platformok biztonságosabb működéséhez.

Amennyiben a Google lezárja az ügyletet, ez megerősítheti a vállalat elkötelezettségét a kiberbiztonság iránt, ami napjainkban egyre fontosabbá válik a gyakori kibertámadások miatt. Két évvel ezelőtt a Google már felvásárolt egy másik kiberbiztonsági céget, a Mandiantot, 5,4 milliárd dollárért. Az Alphabet, a Google ernyővállalata előrehaladott tárgyalásokat folytat a Wiz felvásárlásáról, és ha az üzletet megkötik, a Google történetének legnagyobb felvásárlása lesz.

A Wiz ügyfelei között olyan platformokat találni, mint az Amazon Web Services, a Microsoft Azure vagy épp a Google Cloud. Az üzlettel az Alphabet egész biztosan megerősítené a felhő üzletágát, ami 2024 első negyedévében 28 százalékkal 9,57 milliárd dollárosra nőtt.

Viszont felmerül a kérdés, hogy a Google meddig folytathatja zavartalanul az ígéretes vállalatok felvásárlását, tekintettel arra, hogy több trösztellenes per is folyamatban van a cég ellen az Amerikai Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma által. A felvásárlásról szóló információkat egyik fél sem erősítette meg hivatalosan.