A Kékszalag vitorlásverseny új dimenziója: élő közvetítés a part széléről

Az idei Kékszalag vitorlásversenyen a Magyar Telekom innovatív technológiájának köszönhetően a nézők a parton is követhetik majd a versenyt. A július 18-án kezdődő eseményen a résztvevő hajók helyzetét GPS-szel felszerelve, 5G-s hálózaton keresztül közvetítik, így a távolból is nyomon követhető lesz a verseny állása.

A Kékszalag vitorlásverseny Európa egyik legjelentősebb tókerülő viadala, amelyet idén is sokan várnak. A verseny előtti bemutatón a Telekom hálózata és az 5G-re épülő technikai megoldások már bizonyították hatékonyságukat. A vízen lévő vitorlások helyzete folyamatosan látható volt, és a kamerák streamingjele is megszakítás nélkül érkezett, ami lehetővé tette, hogy a nézők élőben kövessék a versenyt.

A Magyar Telekom Campus Network szolgáltatása egy privát mobilhálózatot kínál, amely gyors és az ügyfelek igényeire szabható. Ez a hálózat garantált sávszélességet és biztonságot nyújt, és kizárólag az ügyfél által meghatározott eszközökkel használható. A szolgáltató a Campus Network számára dedikált kapacitást és felügyeleti rendszert biztosít, amely a közvetítő stábnak létrehoz egy biztonságos, privát hálózatot.

A Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja által kifejlesztett nyomkövető rendszer is fontos szerepet játszik a versenyen. Minden hajó GNSS technológiával lesz felszerelve, és a Magyar Telekom mobilhálózatával összekapcsolva, így a versenyzők és a szurkolók valós időben követhetik a hajók pozícióját. A versenyben részt vevő hajók legénysége így többlet információt kap, amelyre stratégiát építhetnek, és amely segítségével következtethetnek az előttük lévő terület szélviszonyaira.

Az élő közvetítést négy vízi-, három drón- és három parti kamera biztosítja, amelyet a Private Campus technológia tesz lehetővé. A Telekom által a verseny idejére kialakított 5G Campus hálózat akár 650 hajó egyidejű helymeghatározását is képes kezelni. A közvetítés a Magyar Vitorlásszövetség kekszalaglive.hu címén és a Twitch élő videós platformon lesz követhető július 18-án reggel 7 órától.