Amerikai aggodalmak az orosz-kínai információcseréről

Egy amerikai kétpárti kongresszusi bizottság aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Oroszország esetleg megoszthatja Kínával az amerikai fegyverek gyenge pontjaira vonatkozó ismereteit.

A Reuters hírügynökség exkluzív jelentése szerint a képviselőház Kínával foglalkozó különbizottsága arra kérte a Fehér Házat, hogy tegyen közzé részleteket arról, hogy Oroszország megosztotta-e Kínával az ukrajnai hadszíntéren használt amerikai fegyverek legyőzésének módjára vonatkozó ismereteit.

A bizottság levele, amelyet Jake Sullivan fehér házi nemzetbiztonsági tanácsadónak címeztek, figyelmeztet arra, hogy az oroszok által alkalmazott elektronikai hadviselési ellenintézkedések, amelyek az amerikai precíziós lőszerek hatékonyságát csökkentik, valószínűleg elterjednek Kínában.

John Moolenaar, a bizottság republikánus elnöke és Raja Krishnamoorthi, a rangidős demokrata hangsúlyozták, hogy feltételezni kell, Oroszország továbbítja az amerikai és szövetséges fegyverrendszerek sebezhetőségére vagy ellenszereire vonatkozó információkat a Kínai Népköztársaságnak.

A törvényhozók hivatkoztak a média és agytrösztök jelentéseire, amelyek az orosz hadiipar kínai támogatásáról és az orosz adaptációk "riasztó szintjéről" számoltak be, amelyek aláásták több amerikai fegyverrendszer hatékonyságát.

A bizottság arra kérte Sullivant, hogy vizsgálja meg, mennyire képes Oroszország csökkenteni az Ukrajnába telepített amerikai fegyverek hatékonyságát, és hogy Moszkva milyen mértékben osztotta meg ezeket a tanulságokat Kínával. Emellett érdeklődtek a kínai katonai erőfeszítések iránt, amelyek az orosz katonai innovációk lemásolására irányultak.