Trump kötéssel a fülén jelent meg a republikánus konvención

Donald Trump először mutatkozott nyilvánosan azóta, hogy helyi idő szerint szombat délután merényletet követtek el ellene egy pennsylvaniai kampányrendezvényen, és egy golyó eltalálta a jobb fülét.

Az esemény után nem sokkal, hétfő este Trump a Republikánus Párt jelöltállító konvencióján tűnt fel, ahol hivatalosan is megválasztották a párt elnökjelöltjének. A volt elnök kötéssel a jobb fülén érkezett, amely profin fölrakott, négyszögletes párnácskát viselt, a fejét nem tekerték körbe gézzel. Az ökölrázását, amely a szombati merénylet óta védjegyévé vált, bemutatva lépett be a milwaukee-i csarnokba.

A megjelenése során kitörő éljenzés fogadta, és a páholyban elsőként Tucker Carlson jobboldali televíziós műsorvezetővel fogott kezet. Ezt követően frissen kiválasztott alelnökjelöltje, J. D. Vance ohiói szenátor társaságában foglalt helyet a VIP-szektorban, családtagjai körében.

Trump a konvención csütörtökön tervez beszédet mondani, amelyet állítólag a merénylet hatására alaposan átírt. Ekkor formálisan is el fogja fogadni a párt jelölését.

A merénylet kapcsán a magyar közmédia egy kamuvideót terjesztett, amelyben egy férfi állította magáról, hogy ő Donald Trump merénylője. A videó, amelyet a hirado.hu és a köztévé YouTube-csatornáján is közzétettek, valójában egy rossz vicc volt, és a felvételen nem a valódi támadó, Thomas Matthew Crooks szerepelt, hanem egy hasonló kinézetű férfi. Habár vasárnap délután már tudható volt, hogy a videó hamis, az esti híradóban mégis bemutatták, mintha valódi fenyegetést tartalmazna. A közmédia mellett több más magyar hírportál is valódiként kezelte a felvételt, és a cikkeket azóta sem javították ki.

Melania Trump, a volt first lady, aki a közélettől visszavonultan élt, nyílt levelet intézett az amerikaiakhoz a merénylet után. A levélben szörnyetegnek nevezte a férje merénylőjét, és arra szólította fel a honfitársait, hogy emelkedjenek felül a megosztottságon, koncentráljanak a szeretetre, és utasítsák el a gyűlöletet, a vitriolt és az erőszakot szító eszméket. Melania Trump köszönetet mondott a titkosszolgálati ügynököknek és a rendfenntartó erőknek, akik az életüket kockáztatták, hogy megvédjék férjét, és együttérzését fejezte ki a támadás többi áldozata családjának.

A merénylet során Thomas Crooks összesen 8 lövést tudott leadni, mielőtt megölték, a Trumpnak szánt lövedékei egy embert megöltek, kettőt súlyosan megsebeztek. A rendőrség mesterlövészei éppen abban az épületben állomásoztak, amelynek tetejéről Crooks a lövéseket leadta, és amely légvonalban mindössze jó 100 méterre állt a színpadtól, ahol Trump beszédet mondott. A rendőrök az épületet figyelőpontként használták, de Crooks fölöttük hasalt a gyár tetején, amely éppen kívül esett a titkosszolgálat által megszabott biztonsági zónán.

Az FBI hétfőn feltörte Crooks telefonját, de eddig nem találtak semmi olyat, ami magyarázatot adna a tettére. Crooks csendes fickó volt, környezete nem tudott semmilyen irányú politikai vonzalmairól vagy indulatairól. Regisztrált republikánus szavazó volt ugyan, de ritkán nyilvánult meg politikai kérdésekben, és amikor mégis, akkor sem volt markáns álláspontja. Az autójában és otthonában talált robbanóeszközöket ő készítette, azokban igen potens robbanóanyagot találtak, de csak kis mennyiségben. Írásos üzenetet vagy hasonlót sem hagyott maga után, és egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy ne egyedül cselekedett volna, de az FBI nem zárja ki, hogy lehettek társai.

Már több mint 100 tanút hallgattak ki, és videó is előkerült arról, hogy nézelődők percekkel a merénylet előtt kiszúrják a tetőn kucorgó férfit, többen hangosan kiabálnak, hogy “valaki van a tetőn”.