Új módszer az épületek hűtésére légkondicionálás nélkül

A Texasi Egyetem (Austin) kutatói által kifejlesztett új hűtési eljárás természetes módszereket alkalmazva képes csökkenteni a beltéri hőmérsékletet, és ezzel mérsékelni a légkondicionálók iránti igényt. Az arab világban régóta alkalmazott hagyományos technikákra építve, a kutatók egy prototípus épületen tesztelték az eljárást az Egyesült Arab Emírségekben, ahol az év minden szakában szükség van a légkondicionálásra. A természetes szellőzési technikákra összpontosító tanulmány a Journal of Architectural Engineering folyóiratban jelent meg.

A Sharjah Egyetem docense, Vittorino Belpoliti vezetésével a kutatók összehasonlították a szoftveres szimulációkból származó előrejelzett eredményeket a valós mérésekkel. A természetes szellőzési technikák, mint a keresztszellőzés, a kéményhatás és a szélfogó tornyok (Barjeel) alkalmazásával 0,7 Celsius-fokkal sikerült csökkenteni az épület belső hőmérsékletét.

A Barjeel, vagyis a széltorony, egy ősi módszer, amelyet a modern légkondicionálás megjelenése előtt használtak az Egyesült Arab Emírségekben és az Öböl-régióban az épületek hűtésére. Belpoliti szerint a természetes szellőztetés nem helyettesítheti teljes mértékben a légkondicionálást a forró éghajlaton, de jelentősen csökkentheti annak használatát az enyhébb évszakokban.

Az Egyesült Arab Emírségekben a jellemzően vasbetonból, acélból és nagyméretű üvegablakokból épült épületek nem rendelkeznek megfelelő szigeteléssel, és nem a passzív hűtésre tervezték őket. A tanulmány szerint azonban a természetes szellőzést lehetővé tevő szerkezetek, mint a Barjeel, magánházakhoz is hozzáépíthetők, ami a lakók együttműködését igényli a nyílászárók megfelelő működtetéséhez.

Az Egyesült Arab Emírségekben az áramfogyasztás jelentős részét a légkondicionálás teszi ki, így a beltéri hőmérséklet passzív módszerekkel történő csökkentése jelentős hatással lehet az energiaigényre és a szén-dioxid-kibocsátásra. Belpoliti hangsúlyozza, hogy a természetes szellőztetés hozzájárulhat a légkondicionálás használatának korlátozásához, és lépést jelenthet a forró éghajlaton a fenntarthatóbb épületek megvalósítása felé. Az innovatív természetes hűtési megközelítés nemcsak az energiafogyasztás csökkentését ígéri, hanem a beltéri hőmérséklet fenntarthatóbb szabályozásának módját is, elősegítve a zöldebb építési gyakorlatok elterjedését a világ forró éghajlatú területein.