Elhunyt Reiter István

Hétfőn este, életének 80. évében örök álomra hajtotta a fejét a sikeres, felvidéki magyar zenész, idősebb Reiter István. Az életműdíjas művész karmester, zeneszerző, hegedűművész és tanár is volt egyben.

A szomorú hírt a lánya osztotta meg a Facebook-oldalán, azt egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a halálát. „Tegnap, július 15-én este elhunyt szeretett édesapánk, Reiter István. Köszönjük, hogy gondolataitokban, imáitokban velünk voltatok és vagytok!” – írta Reiter István lánya.

Reiter István Kassán született, és az általános iskolát is ott végezte. Zenész diplomáját a Pozsonyi Zeneművészeti Főiskolán szerezte meg. Közel három évtizeden át volt a Szlovák Filharmónia tagja, több éven át annak koncertmestere, és nyolc éven át tanított a Pozsonyi Konzervatóriumban.

A művész gyakran lépett fel a Capella Istropolitana, a Szlovák Vonósnégyes, a Franz Lehár Orchester, a Pressburger Solisten és sok más zenekar vendégeként. Világhírű művészekkel, mint Riccardo Muti, Claudio Abbado, Placido Domingo, Ennio Morricone, Josefine Baker dolgozott együtt. Több évtizedes karrierje során több száz tévé-, rádió- és hanglemezfelvétel készült vele.

1997-től kezdve a zenetanári állása mellett a szóló, valamint a bécsi zene nagy ismerőjévé, „Stehgeiger”-ré fejlesztette magát. Gyermekével, ifjabb Reiter Istvánnal Reiter Duó néven számos alkalommal adott koncertet belföldön és külföldön egyaránt. Életművéért 2016-ban Harmónia-életműdíjjal jutalmazták, az élete utolsó szakaszában pedig több szerzői estet is adott.