A Nemzeti Tömörülés erősödik, de a választási győzelem elmarad

A Nemzeti Tömörülés (RN) évről évre erősödik Franciaországban, azonban a francia nemzetgyűlési választásokon a győzelem még mindig elérhetetlennek tűnik számukra. A baloldali Új Népfront és Emmanuel Macron Együtt pártjának együttműködése megakadályozta, hogy a szélsőjobboldali párt kormányzati pozícióba kerüljön, noha a kormányalakításhoz szükséges többség egyik oldalon sem rajzolódik ki egyértelműen.

A francia nemzetgyűlési választások első fordulójában még úgy tűnt, hogy a Nemzeti Tömörülés esélyes lehet a végső győzelemre, különösen annak fényében, hogy szemben álltak velük a politikai spektrum szinte minden szereplője, beleértve a baloldali Új Népfrontot, Macron Együtt pártját, valamint a baloldali populista Jean-Luc Melenchon és támogatói, mint a szocialisták, zöldek és kommunisták.

Fejérdy Gergely, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója azonban rámutatott, hogy a választások utáni összkép csalóka lehet. A több mint 10 millió szavazót maga mögött tudó Nemzeti Tömörülés csak a harmadik helyen végzett az elnyert mandátumok tekintetében, ami a francia választási rendszer sajátosságaira vezethető vissza, ahol a győztes mindent visz elv érvényesül.

A második fordulóban a radikális jobboldali párt szorításában a többi párt közötti együttműködés vált kulcsfontosságúvá. Az Új Népfront és az Együtt jelöltjei több helyen is visszaléptek egymás javára, ami végül is kizárta a lehetőségét annak, hogy a következő francia miniszterelnök Jordan Bardella legyen.

A választások kapcsán felmerült kérdések között szerepel a második fordulós együttműködés működése, az, hogy tulajdonképpen nincs igazi győztese a választásnak, Emmanuel Macronnak 2027-ig hátralévő politikai mozgástere, valamint a francia baloldal jelentős politikai mozgósító ereje.

Emmanuel Macron francia elnök egy ügyvivő kormány kinevezését fogja javasolni, miután a parlamenti pártok koalíciós tárgyalásai egyelőre nem vezettek eredményre, és az államfő megelőzné a káoszt. A keddi kabinetülést követően Macron várhatóan hivatalosan is elfogadja Gabriel Attal miniszterelnök lemondását, aki ezután egy ügyvivő kormányt vezethet az új miniszterelnök kinevezéséig.

Az ügyvivő kormány feladata a napi ügyek és a vészhelyzetek intézése lesz, de nem kap felhatalmazást arra, hogy kabinetüléseket tartson, új törvényjavaslatokat terjesszen elő, vagy költségvetési intézkedéseket fogadjon el. Macronnak csütörtökig kell cselekednie, hogy miniszterei részt vehessenek a nemzetgyűlés vezetőjének megválasztásáról szóló parlamenti szavazáson.

A politikai bizonytalanság megnehezítheti Macron vállalkozásbarát politikájának folytatását, amely magában foglalja a tőkenyereségre kivetett átalányadó és a vagyonadó eltörlését. Fennáll a veszélye annak, hogy a szeptemberre felálló kormánynak bizalmatlansági szavazással kell szembenéznie a költségvetés miatt, ami azt jelentené, hogy a kormányzat robotpilóta üzemmódban érdemi beleszólás nélkül vezetheti csak az országot, ami a befektetők számára a legkevésbé kedvezőtlen kimenetel lehet.

Az Economx.hu továbbra is követhető a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekért a Facebookon, Instagramon, Redditen, valamint a Google News és YouTube-csatornán keresztül.