A Tisza-tó párolgása a kánikulai hőségben

A kánikulai hőség hatására jelentősen megnő a párolgás mértéke, ami a Tisza-tó esetében napi egymillió köbméter víz elvesztését jelenti.

A Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) közlése szerint a kánikulai napokon, amikor aszály is tapasztalható, a Tisza-tó 104 négyzetkilométeres vízfelületéről másodpercenként 10-15 köbméter víz párologhat el, ami naponta körülbelül egymilliárd liter víz légkörbe jutását jelenti.

A hőség következtében a tavak vízhőmérséklete is emelkedik. A HungaroMet adatai szerint a Balaton Siófoknál 27 fokos, a Velencei-tó Agárdnál 30 fokos, a Fertő-tó Fertőrákosnál 28 fokos, míg a Tisza-tó 26 fokos.

Az InfoRádió szerint a vízhőmérséklet növekedése hatással van az élővilágra. K. Felföldi Tamás, a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont Vízökológiai Intézetének tudományos munkatársa elmondta, hogy a párolgás növekedése miatt a sekély tavak még sekélyebbé válhatnak, így érzékenyebbek lesznek a környezeti hatásokra. Emellett a melegedő vízben csökken az oxigén beoldódása, ami hátrányosan érinti a vízi élőlényeket.

A szakember hozzátette: "A legtöbb vízi élőlény, hasonlóan hozzánk, oxigént lélegez be, tehát létfontosságú számukra, hogy elegendő oxigén álljon rendelkezésre. A hőmérséklet emelkedése felgyorsítja a biológiai folyamatokat".

Az algák szaporodása is problémát jelenthet. Ha a víz melegszik, növekszik a napfény és a tápanyagok mennyisége, az algák elszaporodhatnak, ami eutrofizációhoz vezethet. Ez a jelenség negatívan befolyásolhatja a vízi életközösségek normál működését, átrendezheti a táplálékhálózatot, és gátolhat bizonyos élőlénycsoportokat.

Amennyiben az algák túlszaporodása után a sejttömeg lebomlik, az oxigénfogyasztás miatt oxigénhiányos állapot alakulhat ki, ami halpusztulást is okozhat.

A HungaroMet szerint ma nemcsak az év legmelegebb napja vár ránk, hanem az abszolút melegrekord (41.9 fok) is megdőlhet. A csúcsérték döntően 35 és 41 fok között alakul, de néhol délkeleten akár 41 fok fölé is forrósodhat a levegő.

Magas középhőmérséklet miatt jelenleg az ország nyugatabbi és északabbi részén, tíz megyében narancs figyelmeztetés van érvényben, míg tíz megyére piros figyelmeztetést adtak ki. Zivatar miatt négy megyében második szintű, a többi megyében első szintű figyelmeztetés van érvényben. Felhőszakadás miatt hat megyére adtak ki sárga figyelmeztetést.

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet előrejelzése alapján a harmadfokú hőségriasztást július 18. (csütörtök) 24 óráig meghosszabbította, az ország egész területére vonatkozóan, így továbbra is a legmagasabb fokú hőségriasztás van érvényben.

Az NNGYK és a katasztrófavédelem közlése szerint a tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, figyelni kell a folyadékpótlásra. A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, munkavégzés, sportolás hőgutát okozhat, életveszélyes állapot is kialakulhat. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyiségek listája, amelyet bárki igénybe vehet.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) alapján a hazánkat sújtó kánikula miatt csütörtök óta az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben. A tilalom az erdőkre és azok kétszáz méteres körzetére vonatkozik.

Berobbant a légkör a Dunántúl északi felén és körülbelül 140 kilométer hosszan zivatarok hűsítik a levegőt a Balaton keleti részétől a Börzösnyig. A Balatontól a Vértesen át egészen a Börzsönyig egy pillanat alatt robbant be a légkör. Északon kezdődött a keddi zivataros időszak, majd késő délelőtt egyszerre egy vonalban a Dunántúl északkeleti felén robbant be a légkör.