Ötven új busz érkezik Budapestre, továbbiak várhatóak

Budapest közlekedési hálózatát 2025-től ötven új csuklós autóbusz fogja bővíteni, melyeket az ArrivaBus szállít majd a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) megbízásából, és további 50 modern jármű is érkezik majd a következő év második felében.

A BKK tájékoztatása szerint a járművek beszerzésére kiírt tenderen az ArrivaBus nyújtotta be a legkedvezőbb ajánlatot, így ők nyerték el a szerződést. A flotta Mercedes alacsony padlós Citaro G típusú autóbuszaiból áll majd, amelyek akadálymentes kialakításúak, tágas férőhellyel, légkondicionálóval, fedélzeti kamerákkal és korszerű utastájékoztató rendszerrel lesznek felszerelve. A buszok megfelelnek a környezetvédelmi követelményeknek (Euro 6e dízel besorolásúak).

A BKK és az ArrivaBus közötti szerződés tíz évre szól, további két évvel meghosszabbítható opcióval, és az első 50 jármű 2023 nyarától kezdődően érkezik. Az új buszok elsősorban Dél-Budán, Dél-Pesten és a Rákóczi út-Thököly út-Újpalota útvonalon fognak közlekedni.

A közlemény kiemeli, hogy a mostani szerződés 50 csuklós autóbuszra vonatkozik, de korábban, júniusban az ArrivaBus már aláírt egy hasonló szerződést, amely szintén 50 csuklós autóbusz üzemeltetéséről szól, és további 50 szóló autóbusz üzemeltetésére is születhet megállapodás. A lejáró szerződés szerint üzemeltetett buszokat folyamatosan felváltó új járművek 2025 második felétől állnak majd forgalomba.

A Fővárosi Önkormányzat és a BKK azon dolgozik, hogy a fennmaradó 90 busszal végzett szolgáltatás teljesítését teljesen elektromos meghajtású – 50 szóló, 20 csuklós és 20 midi – autóbuszokkal történjen, de az erre vonatkozó közbeszerzési eljárások még folyamatban vannak.