Két új Airbus-helikopter érkezett a honvédséghez

Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn, ezzel tízre nőtt az ilyen típusú gépek száma a Magyar Honvédségnél – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

A honvédelmi miniszter közleményében, amely az MTI-ben is megjelent, részletezte, hogy a haderőfejlesztési program keretében összesen 16 közepes szállító forgószárnyast rendelt a minisztérium az Airbus Helicopterstől.

Az új helikopterek jelentőségét kiemelve a miniszter elmondta, hogy ezek a gépek „tovább erősítik a magyar légierő, így a Magyar Honvédség légiszállító, légideszant és különleges műveleti képességeit, és részt vesznek a területvédelmi tartalékos állomány kiképzésében.” Emellett a két helikopter hozzájárul a Magyar Honvédség légi kutató-mentő és kiürítési (MEDEVAC), valamint a szállító helikopteres képességeinek biztosításához az Európai Unió EUFOR ALTHEA missziójában, Bosznia-Hercegovinában.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a jelenlegi nemzetközi helyzetre is kitért: „Most, amikor Magyarország szomszédságában egy jellegében 20. századi háború zajlik, a magyar kormány továbbra is csak az azonnali tűzszünetben és a béketárgyalások megkezdésében látja a megoldást. Ez volt a célja Orbán Viktor miniszterelnök békemissziójának, és erre hívjuk fel a figyelmet a magyar uniós elnökség félévében is. A washingtoni NATO-csúcstalálkozó is rávilágított arra, hogy a Szövetségnek erős nemzeti haderőkre van szüksége. Ennek szellemében, Magyarország és a szövetségeseink biztonsága érdekében kell fejleszteni a magyar haderő, azon belül a légierő képességeit” – hangsúlyozta a miniszter.

A két új gép a gyártó pilótáival az Airbus franciaországi gyárából július 15-én reggel indult Magyarországra, az eszközök átadás-átvétele az MH Kiss József 86. Helikopterdandár szolnoki bázisán zajlik le.

Legutóbb májusban bővült a flotta

Mint korábban beszámoltak róla, legutóbb májusban érkezett két high-tech helikopter a honvédséghez. A francia Airbus és a Magyar Honvédség együttműködése keretében a most érkezett gépekkel együtt már 8 darabra bővült a H225M helikopterflotta a dandárnál, így már a teljes, 16 gépből álló H225M-flotta fele Magyarországon van. A miniszter szerint Magyarország a NATO elvárásainak megfelelően a katonai célú ráfordításait illetően immáron második éve teljesíti a kívánt 2 százalékos költségvetési szintet, amelynek 20 százalékát a haderőfejlesztési program keretében fejlesztésekre fordítja a Magyar Honvédség.