Az 50 év felettieknek ajánlott az ismételt szamárköhögés elleni oltás

Az 50 év felettiek számára fontos lehet újraoltást fontolóra venniük a szamárköhögés ellen, különösen, ha nagyszülők, vagy hamarosan azok lesznek. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Havasi Katalin szerint az oltásellenesség életveszélyes lehet mindazokra nézve, akik nem védettek, és azokra is, akik az oltatlanoktól kaphatják el a fertőzést.

Az utóbbi hetekben minden héten több mint 15 új szamárköhögéses esetet regisztráltak, ami aggodalomra ad okot. Havasi Katalin hangsúlyozza, hogy a legnagyobb veszélyben az újszülöttek és a legkisebb csecsemők vannak, akiket csak kéthónapos kortól kezdenek el oltani, és akiknél a fertőzés életveszélyes lehet, ha korábban kapják el a betegséget .

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a gyermekkorban kapott védőoltások hatása körülbelül tíz évig tart, ezért az idősebb korosztály számára is ajánlott az oltások felújítása. Az 50, 60, vagy 70 éves korosztály tagjainak érdemes lehet újra beoltatniuk magukat .

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi főosztályának osztályvezetője hozzátette, hogy a várandósság ideje alatt, vagy annak tervezése során is fontos lenne az emlékeztető oltások beadása, nemcsak a leendő szülők, hanem a nagyszülők esetében is. A közvetlen környezet oltottsága, vagyis a fészekimmunitás védi a kisbabát, de a higiénés szabályok betartása is lényeges .

A szamárköhögés légi úton terjedő fertőző betegség, így kiemelten fontos a kézhigiéné, a köhögési etikett betartása, valamint az, hogy aki köhög, vagy felső légúti tünetekkel rendelkezik, ne látogasson újszülöttet vagy oltási kor alatti csecsemőt .