Magyar turistacsoport került kórházba Romániában

Egy 44 fős magyar turistacsoport, egy idegenvezető és két buszsofőr ételmérgezési tünetek miatt került kórházba Romániában, a herkulesfürdői szálláshelyükön elfogyasztott étkezés után.

A csoport első 12 tagját hétfő reggel szállították be az orsovai városi kórházba, akik gyomorfájásra, hasmenésre és hányingerre panaszkodtak. Dél tájban a többi turista is megérkezett hasonló tünetekkel, ezért a kórház személyzetét riadóztatták, és az orvosokat is otthonról hívták be. Az egészségügyi szakemberek szalmonellafertőzésre gyanakodnak, amit a vasárnap esti vacsora vagy a hétfői reggeli étkezés okozhatott a panzióban. Négynél súlyosabb tünetek jelentkeztek, de tartós kórházi kezelésre egyikük sem szorult, így mindannyian visszatérhettek a szálláshelyükre.

Az orsovai kórház jelentette az esetet az egészségügyi minisztériumnak, és a Mehedinți megyei közegészségügyi igazgatóság vizsgálatot indított, hogy kiderítsék a megbetegedések pontos okát. A Krassó-Szörény megyei tisztiorvosi szolgálat is vizsgálódik az ügyben. A hirtelen nagy létszámú rosszullét miatt az érintett kórházban vörös akciótervet indítottak, és minden orvost berendeltek, hogy el tudják látni a betegeket. Az esetet a Mehedinți megyei közegészségügyi igazgatóság szakemberei is vizsgálják még.

„Beindult a vörös akcióterv, és az összes orvost behívtuk, még azokat is, akik szabadnaposak voltak, vagy akik otthonról teljesítettek szolgálatot, és így mind a 47 beteget el tudtuk látni. 44 turista, egy idegenvezető és két sofőr került kórházba" – nyilatkozta az érintett kórház vezetője, Adrian Cican. A betegeket azóta már kiengedték a kórházból, és visszatértek a panzióba.