Vaughan Gething lemondott a walesi miniszterelnöki posztról

Lemondott kedden Vaughan Gething walesi miniszterelnök, miután kiderült, hogy jelentős kampányadományt fogadott el egy korábban környezetvédelmi vétségekért elítélt és felfüggesztett börtönre ítélt vállalatvezetőtől.

Az MTI beszámolója szerint a botrány februárban robbant ki, amikor nyilvánosságra került, hogy Gething 200 ezer font (kb. 93 millió forint) adományt fogadott el David Nealtől, a Dauson Environmental Group vezetőjétől, akit 2013-ban és 2017-ben is elítéltek veszélyes hulladék illegális lerakása miatt egy természetvédelmi területen. Gething lemondási nyilatkozatában kifejtette, hogy az őt ért vádak „ártó szándékúak, politikai indíttatásúak és teljesen valótlanok”, de a helyzet olyan mértékben romlott, hogy képtelen tovább ellátni feladatait. Hozzáfűzte, hogy a walesi kormányzásban töltött tizenegy év alatt sosem hozott olyan döntést, amely személyes anyagi előnyhöz juttatta volna.

A kormányzó brit Munkáspárt walesi tagozatának vezetőjeként Gething mindössze négy hónapot töltött a miniszterelnöki székben. Elődje, Mark Drakeford tavaly decemberben mondott le váratlanul, Gethinget pedig márciusban választották meg utódjának a Munkáspárt walesi tagjai és a Labour politikai szövetségesének számító helyi szakszervezetek. Gething utódját is hasonló módon, a párttagok és szakszervezetek bevonásával fogják megválasztani.

Vaughan Gething Zambiában született, édesapja walesi, édesanyja zambiai illetőségű, és a család 1977-ben költözött Walesbe. A brit kormány csaknem három évtizeddel ezelőtt meghirdetett decentralizációs programja alapján, 1997 szeptemberében Wales lakossága népszavazással döntött a törvényhozó és végrehajtó hatáskörű helyi önkormányzatiság megteremtéséről. Ennek létrejötte azonban kis híján meghiúsult: az éppen 50 százalékos részvétellel megtartott walesi referendumon a több mint 1,1 millió szavazatból mindössze 6721 billentette a mérleget a helyi népképviselet létrehozása felé.