Viktor Medvedcsuk levelet írt Donald Trumpnak

Viktor Medvedcsuk, a Putyin-barát ukrán oligarcha, levelet küldött Donald Trumpnak, amelyben utalást tett egy lehetséges ukrán érintettségre az ő elleni merényletkísérlet kapcsán.

Viktor Medvedcsuk, aki Vlagyimir Putyin személyes barátjaként ismert, korábban az Ellenzéki Platform – Az Életért nevű párt vezetője volt, és 2019-ben bejutott az ukrán törvényhozásba. 2022 áprilisában az SZBU hazaárulás vádjával elfogta, majd később Oroszországba került egy fogolycserével. Medvedcsuk levelében azt állította, hogy Donald Trump korábban többször kifejezte, békét szeretne elérni Ukrajnában, ami a jelenlegi ukrán vezetés és az amerikai kormányzat számára a hatalom elvesztését jelentené. Az oligarcha szerint Trump emiatt vált „személyes ellenséggé” az ukrán elnök számára. Medvedcsuk úgy véli, hogy lehet egy ukrán szál az elleni merényletkísérletben.

Az oroszbarát ukrán oligarcha felvetése nem egyedülálló, Szergej Cekov krími orosz szenátor korábban felszólította Washingtont, hogy vizsgálják meg az ukrán különleges szolgálatok esetleges szerepét a Trump elleni merényletkísérletben. Cekov szerint az ukrán hatóságoknak nem túl pozitív a véleményük Trumpról, mivel a volt elnök ígéretet tett a háború befejezésére, amennyiben ismét hatalomra kerül. Azonban sem Cekov, sem Medvedcsuk nem nyújtottak be semmilyen bizonyítékot az állításuk alátámasztására.