Hollandia eseti alapon dönt a magyar uniós elnökség eseményein való részvételről

Hollandia nem hirdet hivatalos bojkottot, hanem eseti alapon fog dönteni arról, hogy részt vesz-e a magyar uniós elnökség rendezvényein – közölte Dick Schoof holland miniszterelnök a Telegraaf című napilapnak.

Az Európai Unió Tanácsa féléves magyar elnöksége kezdetét követően az Európai Bizottság vezető köztisztviselői szinten képviselteti magát az uniós tanács informális ülésein, de a biztosi kollégium nem látogat Magyarországra – jelentette be Eric Mamer, az uniós bizottság vezető szóvivője. A döntés hátterében a magyar miniszterelnök közelmúltbeli, többek között Oroszországban és Kínában tett hivatalos látogatásai állnak, amelyeket "békemisszió" keretében tett meg.

A holland kormányfő, aki július 2-án lépett hivatalba vezető jobboldali kabinetjével, úgy véli, hogy Orbán Viktor világossá tette: a találkozók bilaterális tanácskozások voltak, és nem az EU-t képviselte azokon. Dick Schoof kiemelte, hogy bilaterális alapon minden ország azt tesz, amit akar.

Orbán Viktor úgynevezett békemissziója miatt indult példátlan szervezkedés a magyar soros elnökség elszigetelésére. Az Európai Parlament 63 képviselője követelte, hogy vonják meg Magyarország uniós szavazati jogát a miniszterelnök oroszországi és kínai útjai miatt. Ebben a helyzetben a holland döntés jelentőséget kap.