Amerikai kiskereskedelmi forgalom és inflációs adatok

Az amerikai kiskereskedelmi forgalom éves összevetésben 2,3%-os növekedést mutatott a júniusi adatok alapján, ami az előző havi 2,6%-os emelkedés után következett be. Az export infláció alacsonyabb, az import infláció pedig magasabb lett az elemzői várakozásokhoz képest. A piaci adatok alapján a szeptemberi kamatcsökkentésre nagy az esély.

A júniusi kiskereskedelmi forgalom havi összevetésben változatlan maradt, 0%-os növekedést mutatva, szemben az előző havi 0,1%-os és a várt 0%-os adattal. Az üzemanyagoktól és autóeladásoktól megtisztított adatok szerint azonban 0,8%-os növekedés figyelhető meg az előző hónaphoz képest.

Az export infláció 0,7%-ra csökkent a májusi 0,6%-os adat után, ami jelentősen elmarad az 1%-os elemzői konszenzustól. Az import infláció éves szinten 1,6%-ot ért el, ami magasabb az előző havi 1,1%-os és a várt 1%-os értéknél. Havi szinten az export infláció 0,5%-kal csökkent, míg az import infláció változatlan maradt.

Az export infláció jelentősége kiemelkedő, annak ellenére, hogy sokan nem tulajdonítanak neki nagy figyelmet. Az adatok összességében azt mutatják, hogy az árnyomás enyhülésével az amerikai gazdaság lassulásnak indult. A piaci szereplők közel 90%-os valószínűséggel számítanak a szeptemberi kamatcsökkentésre, és a Federal Reserve döntéshozói is egyre optimistábban nyilatkoznak az inflációs kilátásokról.