Új nyári áramfogyasztási rekord Magyarországon

Megdőlt a 2021-es nyári, valamint a valaha mért nyári áramfogyasztási rekord hétfőn, amit a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. jelentett be.

A Mavir adatai szerint hétfőn este a rendszerterhelés csúcsértéke elérte a 6951 megawattot (MW), ami 50 MW-tal haladja meg a július 10-i előző rekordot, amikor a napi átlaghőmérséklet 30,3 Celsius fok volt. Azon a napon a hőmérséklet 30 Celsius fok körül mozgott, amikor is megdőlt az addigi csúcs.

A korábbi legmagasabb nyári rendszerterhelési értéket 2021. június 24-én jegyezték fel, amely 6940 MW volt. Ez azt jelenti, hogy a hétfői érték 11 MW-tal magasabb ezen a napon mért adatnál. Magyarország villamosenergia-rendszerének valaha mért legnagyobb terhelése 7441 MW volt, amelyet 2024. január 22-én rögzítettek.

A nyári időszakban, különösen hosszan tartó kánikulai napokon, jelentősen megnő az esti órákban a háztartások áramfogyasztása. A klímaberendezések mellett a világítás és egyéb háztartási gépek is hozzájárulnak a fogyasztás növekedéséhez. A tapasztalatok szerint, ha a hőmérséklet 27 fok felett van, minden további 1 fokos emelkedés 100-200 MW-os növekedést eredményezhet a napi rendszerterhelésben.

A Mavir kiemelte, hogy a jelenlegi időjárási előrejelzések alapján a héten még további rekordok dőlhetnek meg, de a magyar villamosenergia-rendszerben elegendő tartalékkapacitás áll rendelkezésre a megnövekedett igények kielégítésére.