Vakcinák: százmilliós gyerekoltási kampányt akar a WHO a halálos betegség ellen

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) évente legalább 100 millió adag oltást tervez beadni, elsősorban kisgyerekeknek, hogy megfékezze a malária terjedését. Az új vakcinációs kampány már elindult Afrikában, ahol két gyógyszergyártó új készítményeket fejlesztett ki a betegség ellen.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) célja, hogy évente legalább 100 millió adag oltást adjon be, elsősorban kisgyerekeknek, a világ egyik leggyakoribb betegsége, a malária terjedésének megállítása érdekében. Az új vakcinációs kampány már el is indult Afrikában, miután két gyógyszergyártó új készítményeket fejlesztett ki.

Elefántcsontparton kezdődött meg a R21 maláriaoltás beadása a csecsemőknek Abidjanban, amelyet az indiai Serum Institute és az Oxfordi Egyetem fejlesztett ki közösen. Elefántcsontpart így az első ország lett, amely ezt az oltást alkalmazza.

Kamerunban már januárban elkezdték a GSK által kifejlesztett Mosquirix maláriaoltás beadását a gyermekeknek. Idén több afrikai ország is tervezi a rutinszerű maláriaoltást bevezetni. Bár ezek az oltások nem jelentenek teljes megoldást a betegség ellen, jelentős előrelépést jelentenek a szúnyogok által terjesztett, évente közel 620 000 ember, többségük öt év alatti gyermek halálát okozó betegség ellen.

A malária hosszú ideig a világ egyik legpusztítóbb, de legkevésbé kezelt betegsége volt, az esetek 95%-a és a halálesetek 96%-a Afrikában fordul elő. A védekezési módszerek közé tartoznak a szúnyoghálók, permetezőszerek és különféle gyógyszerek, amelyekkel szemben a paraziták egyre ellenállóbbá válnak.

A vakcina kifejlesztése lassú volt, mivel a betegség által érintett szegény emberek miatt nem volt jövedelmező a gyógyszercégeknek, és a parazita mutálódási képessége is nehezítette a munkát. Jelenleg két vakcina áll rendelkezésre, és a Serum vakcinája kevesebb mint 4 dollárba kerül adagonként, a cég évente 100 millió adagot vállalt gyártani.

A WHO a következő hat évben a malária előfordulásának és a halálesetek számának 90%-os csökkentését, valamint a betegség felszámolását tűzte ki célul 35 országban. Bár egyes tudósok szkeptikusak, a cél most elérhetőbbnek tűnik.

2023-ban a WHO javasolta a vakcina használatát az afrikai öt év alatti gyermekek számára, akik a leginkább ki vannak téve a betegségnek. Elefántcsontparton a helyi egészségügyi minisztérium adatai szerint naponta négy ember hal meg a malária miatt.

A Serum 25 millió adagot gyártott, és vállalta, hogy évente 100 millió adagra növeli a termelését. Az oltás kevesebb mint 4 dollárba kerül adagonként, és a három adagból álló sorozatot öt és 36 hónapos kor közötti gyermekeknek kell beadni, majd egy év múlva egy emlékeztető oltást.

Az oltások terjesztésében olyan nemzetközi egészségügyi szervezetek segítenek, mint a Gavi, a WHO, a Globális Alap és az UNICEF. A fejlesztők szerint 2024-ben tizenöt afrikai ország tervezi a maláriaoltás bevezetését Gavi támogatásával, és 2024-2025 folyamán várhatóan 6,6 millió gyermeket érnek el a vakcinával.