Budapest turizmusa 2030-ig: így kerülhet a nemzetközi élvonalba a főváros!

A következő években jelentős, akár kétszámjegyű mértékű növekedést érhet el a budapesti turizmus, ha sikerül behozni azokat a lemaradásokat, amelyek miatt jelenleg a környező országok fővárosai vonzóbbak a külföldi utazók számára. A McKinsey tanulmánya szerint a turizmus fejlesztéséhez nagy kapacitású szállodákra, a prémium utazók bevonására, valamint közepes méretű rendezvények és konferenciák szervezésére van szükség.

A McKinsey két forgatókönyvet határozott meg a budapesti turizmus fejlesztésére: egy konzervatívat és egy ambiciózusabbat, amelyek éves szinten 7-12 százalékos növekedést eredményezhetnek a látogatók és a vendégéjszakák számában, valamint a turisztikai kiadásokban. Ezzel jelentős gazdasági hatást gyakorolhatnak Budapestre és Magyarországra, akár 20-50 ezer új munkahely létrehozásával. Konzervatív becslés szerint évi 5 millió, az ambiciózus előrejelzés alapján akár 7 millió nemzetközi turista is érkezhet Budapestre 2030-ra.

A kutatás során megállapították, hogy Budapestet a nemzetközi piacon a fürdők és a romkocsmák dominanciája helyett a történelmi, kulturális és gasztronómiai értékekkel kellene pozicionálni. A világszerte ismert magyar feltalálók, mint Rubik Ernő, szintén hozzájárulhatnak a város vonzerejének növeléséhez.

A budapesti turizmus növekedésének akadályai között szerepel a légi összeköttetések hiánya, a konferenciaturizmusban mutatkozó versenyhátrány, valamint a szállodai kapacitások elmaradása a nagyobb európai városok mögött. A prémium kategóriás szállodák és a nagy méretű szállodák hiánya különösen problémás, ami a luxusturizmust is akadályozza.

A prémium utazók vonzásához fejleszteni kell a gasztronómiai kínálatot, a vásárlási élményeket, a túrákat és idegenvezetéseket, valamint erősíteni kell az utazási irodai partnerhálózatot. A luxusutazók jelentős része ugyanis utazási irodákon keresztül foglal.

A konferencia-turizmus erősítéséhez nagyobb konferencia- és kiállítási létesítményekre, valamint proaktív értékajánlatokra van szükség. A tömegközlekedési rendszer jelenleg jól működik és érthető a turisták számára, a fő látnivalók gyalogosan is könnyen elérhetők.

A vasúti összeköttetések fejlesztése hosszú távon fontos, különösen a környezettudatosság miatt. A luxus utazóvonatok népszerűségének növekedése új lehetőségeket nyithat meg.

A munkaerőhiány Budapesten kevésbé jelentős, mint a Balatonnál, azonban a szakképzés beágyazása az oktatási rendszerbe kulcsfontosságú a jövő munkavállalói számára.

A helyi lakosok bevonása a turisztikai fejlesztésekbe kisebb túrák, kulturális programok szervezésével, valamint a szállodák nyitottságával lehetséges. A környező települések bevonása a turisztikai tervezésbe üzleti lehetőségeket rejthet.

A fenntarthatóság érdekében el kell kerülni a túlturizmust, enyhíteni kell a központi területekre nehezedő nyomást, és javítani kell a közlekedési infrastruktúra fenntarthatóságát. A kulturális és történelmi örökség ápolása is fontos a turizmus számára.

A rövid távú bérbeadások, mint az Airbnb, kihívásokat jelentenek a megfizethető lakhatás és a helyi lakosok életminőségének szempontjából. A kereskedelmi szálláshely-fejlesztések enyhíthetik ezt a nyomást.

A nagy rendezvények, mint a Red Bull Air Race, segíthetik a turizmust, de a szezonalitás csökkentése és a turisták egyenletes elosztása is fontos a turizmusfejlesztésben. A McKinsey szerint a turisztikai forgalom megduplázásához hatékonyabb digitális marketingre, a konferenciaturizmus fejlesztésére, valamint az iparági szereplők szoros együttműködésére van szükség.

A gazdasági hatásokkal kapcsolatban, ha Budapest teljes mértékben kihasználná a turizmusban rejlő lehetőségeit, 2030-ig akár 7-14 millióval emelkedhet a turisták száma, ami kétszer-háromszor több pénzt jelenthet, a becslések szerint, a Budapestre látogatók akár 6 ezer milliárd forintot is elkölthetnének a fővárosban.

A turisták hosszabb tartózkodásának ösztönzése érdekében a cél, hogy a vendégek a jelenlegi 2,6 nap helyett egy vagy akár két nappal is tovább élvezzék a budapesti vendégszeretetet. Azonban a luxusturizmus fellendítéséhez először a megfelelő infrastruktúrát és megközelíthetőséget kell kiépíteni, csak utána jöhetnek a Prada-butikok és hasonló luxusmárkák.