Újraválasztották EP-elnöknek Roberta Metsolát

Roberta Metsolát nagy többséggel választották újra az Európai Parlament (EP) elnökének, aki a 623 képviselő közül 562 szavazatot kapott. Az alakuló ülés során az EP elnökének megválasztása volt napirenden, amely az új tagok június 6–9. közötti megválasztása óta az első alkalom volt.

A máltai Roberta Metsola, aki az Európai Néppárt tagja és 11 éve tagja az Európai Parlamentnek, már a júniusi, informális uniós csúcstalálkozón bejelentette, hogy szeretné folytatni 2022-ben megkezdett elnökségét. Az EP-elnök a szavazás előtti felszólalásában hangsúlyozta, hogy az EU nem tökéletes, de megéri érte harcolni, és hogy az EP a jogállamiság, az egyenlőség, a demokrácia és a jólét garanciája. Metsola elnökként hidakat kíván építeni a politikai törésvonalak felett, és hangsúlyozta, hogy erős és elszámoltatható parlamentet akar, amelynek szerepét nem hagyhatják felvizezni.

Az egyetlen kihívója, Irene Montero, aki a spanyol baloldali Podemos (Együtt képesek vagyunk) jelöltje volt, a béke Európájának védelméről beszélt. Montero elkötelezettségét fejezte ki a palesztin nép elleni népirtás megszüntetése, a jogok és a társadalmi igazságosság mellett, valamint feminista, antirasszista és antifasiszta nézőpontját hangsúlyozta. Szerinte a béke Európa legsürgetőbb politikai feladata, és bírálta a kontinens népére kényszerített háborús konszenzust, amely szerinte károkat okoz a munkásosztálynak és ürügyül szolgál a feminista és LMBTI-jogok megkérdőjelezésére. Montero végül 61 szavazatot kapott, így szinte csak szimbolikus elnökjelöltnek számított.

Montero esélyei azonban csekélyek voltak, mivel a hárompárti „nagykoalícióban” a jobbközép néppártiak, a szocialisták és a liberálisok már korábban megegyeztek a vezető uniós posztokról. Habár az EP elnöksége nem feltétlenül volt része ennek a megállapodásnak, a három frakciónak együtt többsége van az EP-ben, és sem a szocialisták, sem a liberálisok nem indítottak ellenjelöltet. Metsola várhatóan 2,5 évig lesz parlamenti elnök, a szokásjog szerint az ötéves ciklusokat elfelezi egymás között a két legnagyobb frakció, a jobbközép Néppárt és a balközép Szocialisták és demokraták. Metsola utódja várhatóan vagy Iratxe García, a balközép frakció vezetője, vagy a képviselőcsoporton belüli legnagyobb párt, az olasz Demokraták jelöltje lehet.

Kortesbeszédében Metsola többek között kiemelte, hogy az Európai Parlamentnek nem szabad félnie a vezetéstől és a változástól. Hangsúlyozta, hogy tovább kell erősíteni a Parlament működését, hogy az képes legyen javítani ellenőrzési és vizsgálati jogkörét, számon kérni más intézményeket, és kezelni a fennmaradó intézményi egyensúlyhiányokat. Metsola azt is kijelentette, hogy az emberek a Parlamenttől fogják várni az iránymutatást a legfontosabb témákban, mint például az értékeinkért és a jogállamiságért való kiállásban, Ukrajnának számára erős szószólóként, a Közel-Keleten a fenntartható béke keresésében, vagy a jogok, az egyenlőség, a biztonság, az éghajlat, a lehetőségek, a versenyképes, szabad, de tisztességes piacok globális vezetőjének megőrzésében.

Az Európai Parlament tizedik ciklusának nyitóülésén Metsola újraválasztását követően Magyar Péter, a TISZA Párt képviselője is gratulált neki egy közös képpel, és sikereket kívánt neki a párt néppárti delegációja nevében. Magyar Péter kiemelte, hogy a Fidesz egyik képviselőnője is támogatta Metsola újraválasztását.