Üzemzavar a Rosztov atomerőműben

A dél-oroszországi Rosztov atomerőmű egyik blokkját üzemzavar miatt leállították, ami áramfelhasználási korlátozásokat eredményezett az ország déli részén.

A Rosztatom állami atomenergetikai vállalat és az orosz energiaügyi minisztérium kedden közölte, hogy az erőmű négy blokkjának egyikét üzemzavar miatt leállították. A hiba a turbinagenerátor meghibásodása miatt következett be, amely automatikus leállást váltott ki. A Roszatom képviselője szerint a sugárzási szint normális maradt, és jelenleg is vizsgálják az eset okait.

A vállalat tájékoztatása szerint a Volgodonszk közelében található atomerőmű másik két egysége zavartalanul működik, míg a negyedik egységben tervezett karbantartást végeznek.

Az energiaügyi minisztérium hozzátette, hogy az üzemzavar következtében az ország déli részén ideiglenes korlátozásokat vezettek be az áramfelhasználásra. A rosztovi atomerőmű Dél-Oroszország legnagyobb energiatermelő létesítménye, 4071 megawattos teljes kapacitással, és a rosztovi régió áramtermelésének mintegy 75%-át biztosítja, valamint más déli régiók hálózatához is csatlakozik.

A helyzetet súlyosbítja, hogy Oroszország déli részét jelenleg rendkívüli hőhullám sújtja, amely több régióban tömeges áramkimaradásokat okozott.