Ha lejárt a forgalmid, legalább egy fejszenyél legyen nálad

Szombat délután a Pest megyei rendőrök egy mellettük elhaladó autó adatait ellenőrizve rájöttek, hogy azt már ideiglenesen kivonták a forgalomból, nincs se műszakija, se kötelezője.

A rendőrök a szabálysértések miatt megkülönböztető fény- és hangjelzést alkalmaztak, de a jármű vezetője nem állt meg, hanem gyorsítással vonta ki magát az intézkedés alól. A sofőr menekülés közben előbb közúton haladt – ekkor „indokolatlanul többször, hirtelen fékezett”, vagyis büntetőfékezett, amellyel a mögötte haladó szolgálati gépkocsi utasainak életét, testi épségét veszélyeztette, és a forgalomban résztvevő más járműveket is erőteljes fékezésre és irányváltásra kényszerített –, majd földúton, végül egy szántóföldön megállt.

Itt „a járműből kiszállt és egy 1 méter hosszúságú fejszenyéllel, ölési szándékát hangoztatva kezdte ütni a rendőrautót, betörve annak több ablakát”. A rendőrök könnyebb sérülését okozó támadás után visszaült az autójába, „majd a felszólítások és a figyelmeztető lövés leadása ellenére elmenekült a főút irányába”. Itt újabb rendőri egységek kapcsolódtak be az üldözésébe, végül a férfi nagyjából 90 km/órás sebességgel egy rendőri kisbuszba csapódott, amelyből a rendőröknek úgy kellett elugrani a becsapódás elől.

A vádhatóság több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete, továbbá közúti veszélyeztetés és rongálás miatt indított eljárást. A férfi, akinek kezdeményezték az előzetes letartóztatását, nem tett vallomást.