Többet költünk piára és cigire, mint könyvekre, de ezzel nagyon jót teszünk az országnak

Egyre többet fogyasztunk a boltokban, aminek most már nemzetgazdasági szintű haszna is van, de ennek az árát a magyar emberek fizetik meg. Átlagosan elképesztő összegeket költünk alkoholra és dohányáru - lecserélhetnénk akár a gépjárműparkunkat is.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint 2024 májusában 3,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos időszakához képest, így az év első öt hónapjában éves alapon összességében 2,7 százalékkal bővült a fogyasztás. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) számára további pozitívum, hogy májusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 6,3 százalékkal bővült. Májusban csak az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 789 milliárd forintot költöttek a családok, ami közel 50 milliárd forinttal több, mint tavaly.

A Nézőpont Intézet Fogyasztó Barométere kimutatta, hogy 2024 júniusában egy háztartás átlagosan nettó 727 ezer forintot költhetett, ami 12,5 százalékos emelkedés 2024 márciusához képest. A háztartások havi átlagos jövedelme az előző negyedévhez képest jelentősen emelkedett, a korábbi 551,5 ezerről nettó 596 ezer forintra nőtt. A hitelpiac éledezésével a felvett hitelek és kölcsönök teljes összege megfeleltethető annak, mintha minden háztartás havi nettó 49 ezer forint többletforrással gazdálkodhatna.

A háztartások 72 százaléka a havi jövedelemből fedezte kiadásait, és a felhasznált megtakarítás összege júniusban átlagosan 82 ezer forint volt háztartásonként, szemben a márciusi 67 ezer forinttal. A Fogyasztói Barométer szerint 2024 júniusában a háztartások fele (50 százalék) tudott megtakarítani, ami a Barométer történetében az eddigi legmagasabb arány. A háztartások átlagosan 149,5 ezer forintot költöttek élelmiszerre és alkoholmentes italokra, lakásfenntartásra és háztartási energiára átlagosan 71 ezer forintot, míg közlekedésre 37,5 ezer forintot.

A KSH adatai szerint 2023-ban a kiskereskedelmi eladások harmadik legnagyobb tételét a dohányáru képezte, minden elköltött tizennyolc forintból egy cigarettára ment. Tavaly összesen 18 083 milliárd forintot költöttünk el a kiskereskedelemben, ebből 5 153 milliárd forint ment élelmiszerre, 3 037 milliárdot üzemanyagra, 1 202 milliárd forintért vásároltunk dohányárut, és 548 milliárdért alkoholt. Az alkoholra fordított 548 milliárd 375 millió forint is sok tanulsággal szolgál, például alkoholmentes italra, bútorra, könyvre, újságra, tisztítószerekre, illetve sport-, hobbi- és játékszerekre ennél kevesebbet, de kozmetikai és testápolási cikkekre, ruházatra, és gyógyszerekre többet költünk.

2019-ben a felnőtt magyar lakosság 5,2 százaléka tartozott a nagyivók közé, minden ötödik válaszadó mértékletes ivónak vallotta magát, a megkérdezettek közel fele ritkán iszik alkoholt, minden harmadik magyar pedig absztinens. Zacher Gábor toxikológus szerint az alkoholisták száma Magyarországon 900 ezerre is tehető. 2022-ben a legtöbb ember a keringési rendszer betegségeiben halt meg, ezután a daganatos megbetegedések következtek, ez a két haláloki csoport az összes halálozás 70 százalékát teszi ki. Magyarország az egészséges társadalom területén 39,3 ponttal a 26. helyezést érte el a 27 uniós tagállam között 2023-ban, csak Romániában rosszabb a helyzet.