Új lakások piaca Budapesten: jelentős növekedés az árakban és a forgalomban

A budapesti újlakáspiac az idei első fél évben jelentős élénkülést mutatott a tavalyi mélypont után. Az új kínálat 90%-kal, a forgalom pedig több mint kétszeresére nőtt éves összevetésben. A XIII. kerület a legaktívabb, míg a XI. kerületben a legtöbb projekt indult. A 5%-os lakásáfa meghosszabbítása pozitívan hatott a piacra.

Az OTP Budapesti Újlakás Értéktérképének adatai szerint a budapesti újlakáspiac az idei első fél évben látványos növekedést produkált a tavalyi mélypont után. Az új kínálat 90%-kal, a forgalom pedig több mint kétszeresére bővült. Minden kerületben várható társasház-átadás, a XIII. kerület a legélénkebb, a XI. kerület pedig a legtöbb projekttel rendelkezik. Idén a tavalyinál 13%-kal több, körülbelül 6450 új társasházi lakás átadására számíthatunk Budapesten.

A piac élénkülését több tényező is befolyásolja, mint az emelkedő reálbérek, az alacsonyabb infláció, a csökkenő lakáshitel-kamatok és az állampapírok visszaeső hozama. A befektetési célú vásárlók száma és aránya is növekedett idén.

Az idei első hat hónapban 97 új projekt értékesítése indult el, mintegy 3 ezer lakás építésével. Ez 60%-os növekedést jelent az előző fél évhez képest, és közel 90%-osat a tavalyi első fél évvel összevetve.

Az eladott új társasházi lakások száma június végéig 3500 volt, ami két és félszerese a megelőző fél évnek, és több mint kétszerese a 2023 első fél évének. Ilyen magas értékesítési volumen utoljára két éve volt megfigyelhető.

Az 5%-os lakásáfa meghosszabbítása és a rozsdaövezeti akcióterület státuszra jogosult fejlesztések száma is hozzájárul a piac élénküléséhez. Az idei év első hat hónapjában 12 nagy projekt értékesítése kezdődött meg, és már 4300 lakás szerepel az OTP adatbázisában 2025-re, további mintegy háromezer pedig 2026-ra.

A XIII. kerület vezeti a forgalmat 1450 eladott lakással, ami a fővárosi forgalom több mint 40%-át teszi ki. Az eladatlan lakáskészlet június végén 850 darab volt, ami csökkenést mutat az előző évekhez képest.

A kínálat döntő részét adó 2025-ös átadású lakások esetében jelenleg körülbelül 1,52 millió forintos átlagos négyzetméterárral kell számolni. A legdrágább lakások négyzetméterára elérheti a 4,5 millió forintot is.