Nagy-Britannia szembenéz a „halálos kvartettel”

Nagy-Britannia megerősíti védelmi képességeit, hogy felkészüljön a lehetséges konfrontációra Oroszország, Kína, Irán és Észak-Korea – a „halálos kvartett” – ellen.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint az új munkáspárti kormány létrehozott egy bizottságot, amelynek célja a védelmi stratégia teljes körű felülvizsgálata. A felülvizsgálatot Keir Starmer miniszterelnök kezdeményezte, és a jelentést 2025 első felében várják.

A bizottság élén Lord George Robertson áll, aki korábban a brit védelmi miniszteri posztot töltötte be, és a NATO főtitkára is volt. Robertson szerint Nagy-Britanniának és a NATO-nak, amely nemrégiben sikeres találkozót tartott, képesnek kell lennie szembenézni a halálos kvartettel és más kihívásokkal.

A védelmi minisztérium keddi tájékoztatója szerint a felülvizsgálat céljai között szerepel a brit nukleáris elrettentő képesség fenntartása és modernizálása, a nemzetbiztonság erősítése, valamint az ukránok orosz agresszió elleni harcának támogatása.

John Healey védelmi miniszter a konzervatív előző kormányt vádolta a brit fegyveres erők kiüresítésével, a pazarló közbeszerzési gyakorlatokkal és a morál elhanyagolásával. A brit szárazföldi haderő létszáma jelentősen csökkent a Konzervatív Párt 2010-es kormányra kerülése óta, a hadsereg létszáma a napóleoni háborúk óta nem volt ilyen alacsony.

Keir Starmer miniszterelnök is kritizálta az előző kormányt a hadsereg kiüresítéséért, és bejelentette, hogy az új kormány, a veszélyesebbé vált világhelyzet figyelembevételével, felelősségteljesen növelni fogja a védelmi kiadásokat. A munkáspárti kormány választások után hangoztatott célkitűzése szerint a brit védelmi stratégia központi eleme a „NATO mindenekelőtt” hozzáállás lesz.

A védelmi minisztérium emlékeztet arra, hogy Starmer vállalta, Nagy-Britannia a GDP 2,5 százalékára emeli védelmi kiadásait, bár a pontos menetrendet még nem határozták meg.