A Huawei eszközei maradhatnak Németországban, de kompromisszum szükséges

Németországban a Huawei technológiáinak kivezetése után is megoldás kínálkozik arra, hogy a cég eszközei a mobilhálózatok részei maradhassanak, de ez bizonyos feltételekhez kötött.

A német kormányzat, az amerikai nyomásra reagálva, úgy döntött, hogy öt éven belül ki kell vezetni a kínai technológiákat a mobilhálózatokból, nemzetbiztonsági okokra hivatkozva, bár konkrét bizonyítékokat nem tártak az asztalra. A Huawei magyarországi képviselete szerint a vállalat húsz éve biztonságos és megbízható távközlési berendezéseket szállít Németországba, és továbbra is elkötelezett a kiberbiztonság és a digitalizáció előmozdítása mellett.

A Light Reading szerint a német kormány nyitott lehet arra, hogy a Huawei eszközei a mobilszolgáltatók ökoszisztémájának részei maradjanak, feltéve, ha a cég engedélyezi, hogy a hálózatkezelő szoftvert más cégek fejlesszék. Ez a megoldás azonban nem egyszerű, mivel a Huawei eszközei és szoftverei integrált egységként érkeznek, és a technológia megnyitása nélkülözhetetlen lenne a harmadik felek számára.

A Huawei számára a szoftvercsere lehetőséget jelenthet arra, hogy ne tiltsák ki teljesen a német piacról a termékeit. A RAN (rádiós távközlési hálózat) költségei az összes hálózati beruházásnak csak kis részét teszik ki, így a kompromisszum anyagi szempontból sem jelentene jelentős terhet a vállalat számára.

A Deutsche Telekom már dolgozik a saját hálózatkezelő szoftverén, ami arra utal, hogy a mobilszolgáltatók maguk is előállíthatják a szükséges RAN-programokat. Ha ez a megközelítés sikeres lesz, a német modell világszerte példaként szolgálhat azoknak az országoknak, ahol a kormányok nemzetbiztonsági kockázatot látnak a Huawei jelenlétében.