Amerikai nemzeti parkokban haltak meg túrázók az extrém hőség miatt

Három túrázó életét vesztette a hétvégén az Egyesült Államokban tomboló rendkívüli hőhullám következtében Utah államban és több nemzeti parkban. Az AP News jelentése szerint egy 52 éves amerikai férfi és 23 éves lánya pénteken haltak meg a Canyonlands Nemzeti Parkban, miután eltévedtek és kimerültek a Syncline Loop túraútvonalon, ahol a hőmérséklet 37,8 fokra emelkedett. A Nemzeti Parkszolgálat a túrát a legnehezebbek közé sorolja. A parkőrök és helikopteres személyzet péntek kora este indultak a keresésükre, de már csak holttestüket találták meg. A San Juan megyei seriff hivatala hétfőn azonosította a túrázókat. Szombaton egy 30 éves nő holttestére bukkantak a Snow Canyon parkban.

Az Egyesült Államok számos részét sújtja a hőség, hétfőn több mint 150 millió embert érintett ez az időjárási jelenség. A hőséggel összefüggésbe hozható halálesetek sorát egy motoros halála is gyarapítja, aki július 6-án vesztette életét a kaliforniai Halál-völgyben, ahol a hőmérséklet 53,3 fokra kúszott fel. Az arizonai Grand Canyon Nemzeti Parkban is három ember halt meg június vége óta a hőség következtében.

Az elmúlt hetekben az ország több tucat városában dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, legyen szó abszolút vagy szezonális csúcsokról. Nevadában, Las Vegasban például július 7-én 48,9 Celsius-fokot mértek, ami a város történetében a legmagasabb regisztrált érték.