Bezzegváros kánikulában: Bécsben dinamikusan terjed a távhűtés

Évről évre, amikor elkészül a legélhetőbb városok listája, Bécs valahogy mindig ott van az első helyen, vagy ha rosszabb évet zárnak, akkor a másodikon, esetleg csak a dobogón.

Bécs városa nemcsak távfűtési, hanem távhűtési rendszert is üzemeltet, amely dinamikusan fejlődik. A Wien Energie nemrégiben helyezte üzembe a bécsi főpályaudvaron az eddigi legnagyobb és legerősebb távhűtő központját. Az első távhűtő központot már 2013-ban átadták, öt kompressziós hűtőberendezéssel, amelyek zöld áramot használnak. A mostani bővítéssel a hűtési kapacitás 26 megawattosra nőtt, így Ausztria legforgalmasabb vasútállomását, a környező irodákat, szállodákat és lakásokat képesek hűteni.

A Wien Energie további hat távhűtőközpontot üzemeltet, és egy ellátási gyűrűt is kiépített a városközpont körül, amely két távhűtési központot és a hozzájuk tartozó csőhálózatokat köti össze. Összesen harminc kilométernyi távhűtő csővezetékkel mintegy 200 épület hűtését biztosítják, és a pályaudvari távhűtőközpont teljesítménye önmagában közel 7000 légkondicionáló hűtési teljesítményének felel meg.