Az Otthonfelújítási Program első számai

Az Otthonfelújítási Program kapcsán jelentős érdeklődés mutatkozik, az MFB Pontokon már több mint 6000 érdeklődő tájékozódott, és 5000 előzetes energetikai tanúsítvány is elkészült – tájékoztatott Fábián Gergely államtitkár.

Az új Otthonfelújítási Program, mely július 1-jén indult, ütemezetten halad előre. A programban kivitelezőként vagy tanácsadóként való részvételre vállalkozások számára is lehetőség nyílt. A minisztérium azoknak az igénylőknek ajánlja a tanácsadók és integrátorok segítségét, akik nem biztosak abban, hogy képesek-e megtervezni a szükséges 30% primer energia-megtakarítást. A Nemzetgazdasági Minisztérium hangsúlyozza, hogy a szakmai tanácsadás mellett a megvalósítás lépésein is segítséget nyújtanak a pályázóknak.

A környezetvédelmi szempontokat figyelembe vevő, környezeti minősítéssel rendelkező építési kulcstermékek listája az ÉMI Nonprofit Kft. által üzemeltetett weboldalon érhető el. Jelenleg 38 tanácsadó és 340 kivitelező vállalkozás található az önkéntes listákon, az építési kulcstermékek száma pedig 1465 terméket számlál.

Az érdeklődők számára az ÉMI készített egy kalkulációs segédletet is, amely a termékinformációs oldalon keresztül segíti az energetikai korszerűsítés tervezését és a beruházás becsült költségének előzetes kalkulációját. A hő- és melegvíztermelő berendezések esetében fontos, hogy a termékek rendelkezzenek a Nemzeti Népegészségügyi Központ vízbiztonsági engedélyével.

A program indulása óta eltelt két hét adatai alapján a minisztérium arról számolt be, hogy az MFB Pont Plusz ügyfélszolgálatokon több mint 6000-en érdeklődtek a pályázatról, és több mint 5000 energetikai tanúsítvány készült el, ami azt jelzi, hogy legalább ennyi háztartás már felkészült a programban való részvételre.