Nigéria gazdasági kihívásai

Nigéria, Afrika legnépesebb országaként komoly gazdasági kihívásokkal néz szembe, amelyek között kiemelkedik a gyors népességnövekedés és az egyoldalú gazdasági szerkezet. Az olajexport függősége és a zuhanó naira árfolyam tovább súlyosbítja a helyzetet.

Nigéria 230 millió lakosával a világ hatodik legnépesebb országa, és a népesség évente 2,4 százalékkal növekszik, ami körülbelül 5,2 millió ember növekedést jelent évente. A termékenységi ráta 5 körüli, ami jelentősen magasabb, mint a fejlett országokban tapasztalható 1,5-1,7 közötti érték. A népesség átlagéletkora mindössze 17 év.

A nigériai gazdaság jelentős részét az olajexport adja, amely az export 80 százalékát teszi ki. Az olajtermelés napi 1,5 millió hordó volt novemberben, ami javulást jelent a korábbi időszakhoz képest, amikor a csővezetékek megcsapolásával jelentős mennyiségű olajat loptak el.

A naira, Nigéria valutája, folyamatosan gyengül, és idén a libanoni font után a második leggyengébben teljesítő fizetőeszköz lett. A jegybank devizatartalékai 35 milliárd dollárra nőttek, köszönhetően a Világbank és az Afrikai Export-Import Bank hiteleinek. Azonban a tartalékok gyorsan elapadhatnak, ha túlzottan a naira védelmére költenek.

A jegybank korlátozott mozgásterével kapcsolatban Carlo Morelli, az Azimut Investment szenior portfóliókezelője szerint a naira likviditásának korlátozása és a monetáris politika szigorítása lehet a megoldás. Az import és a dollár iránti kereslet csökkentése hozhatna egyensúlyt, de ez a lakossági fogyasztást is negatívan érinthetné.

A központi bank az alapkamatot 14,75-ről 26,25 százalékra emelte, de a valuta 70 százalékos leértékelődése mellett ez nem bizonyult elegendőnek. Az ország euró- és dollárkötvény kibocsátásra készül, amely segíthet a befektetői bizalom visszaszerzésében, ha a stabilizációban bízva visszatérnek a nigériai piacra.

Nigéria jelentős olaj- és gázkészletekkel rendelkezik, amelyeket az orosz gáz európai visszaszorulása óta könnyebben értékesíthetnek. A kitermelés növelése és a biztonsági problémák megoldása kulcsfontosságú lehet a gazdaság számára.

A népességnövekedés jelenlegi tendenciái alapján Nigéria hamarosan megelőzheti Pakisztánt és Indonéziát, és akár az Amerikai Egyesült Államokat is, így a világ harmadik legnépesebb országává válhat. Ez a helyzet további gazdasági fejlődést igényel az olaj- és gázexporton túl is.