Szlovénia befejezte a Divaca-Koper vasúti alagút áttörését

A 2TDK szlovén állami projektcég bejelentette, hogy teljesen áttörték a Divaca-Koper vasútvonal második vágányának összes alagútját. A projekt részeként a Kolektor CPG által vezetett konzorcium, amelybe a török Yapi Merkezi és Ozaltin vállalatok is beletartoznak, 37,4 kilométernyi alagutat ásott ki.

A szlovén kormány a tervek szerint 2026 közepéig meghosszabbította a vasútvonal második vágányának építési határidejét. A projekt egy 27 kilométer hosszú második vágány megépítését foglalja magában, amelynek több mint háromnegyede alagutakból áll.

Ez a fejlesztés a páneurópai közlekedési hálózat egyik fontos részét képezi, a balti-adriai-mediterrán vasúti főfolyosó tervezett építésének eleme. A cél, hogy növeljék a meglévő egyvágányú vonal kapacitását, amely már nem képes kielégíteni a jelenlegi és a várható keresletet.

A 2TDK 2023 decemberében írt alá egy megállapodást az Európai Beruházási Bankkal, amely 250 millió eurós (97,75 milliárd forint) társfinanszírozást biztosít a vasútvonal második vágányának megépítéséhez.