Vigyázat, csalók a rendőrség nevében!

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálat figyelmeztetése szerint hamis emailekkel próbálják megtéveszteni az embereket, amelyek állítólag a rendőrségtől származnak.

Az ORFK Kommunikációs Szolgálatának tájékoztatása alapján több jel is utalhat arra, hogy a kapott email nem hiteles. Ilyenek például a nyelvhelyességi hibák, a magázó és tegező formák váltakozása, valamint az, hogy a feladó olyan szervezetekre hivatkozik, amelyek valójában nem léteznek, például az Országos Rendőrségre. Emellett előfordulhat, hogy a levélben valós személyek neve szerepel, de a beosztásuk már nem stimmel, és gyakran téves.

A rendőrség sosem küld fenyegető vagy sürgető hangvételű leveleket, és kommunikációját sem a Gmail-en keresztül bonyolítja. Hivatalos ügyintézés során az Ügyfélkaput, Hivatali Kaput, Cégkaput vagy hivatalos e-mail címeket, illetve postai úton történő levelezést használ.

Amennyiben valaki kétségeket érez egy kapott levél hitelességével kapcsolatban, az ORFK arra kéri az állampolgárokat, hogy a levélben található elérhetőségek helyett a rendőrség hivatalos weboldalán található információk alapján lépjenek kapcsolatba a szervezettel. Az ORFK továbbá hangsúlyozza, hogy a gyanús levelekkel kapcsolatban ne a levélben megadott, hanem a hivatalos elérhetőségeken keresztül vegyék fel a kapcsolatot a "küldő szervezettel".