Bírói bérek: Alacsony jövedelem és a bírói függetlenség veszélye

Az Országos Bírói Tanács (OBT) szerint a jelenlegi bírói bérek nem felelnek meg a munkával járó felelősség szintjének, és bizonyos esetekben még a megfelelő megélhetést sem biztosítják.

Az OBT közleményében reagált arra az eseményre, hogy dr. Oláh Gaszton, a Budapest Környéki Törvényszék bírója panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz az alacsony bírói fizetések miatt. Az OBT hangsúlyozza, hogy a bírói és igazságszolgáltatási alkalmazotti bérek nem állnak arányban a végzett munka felelősségével, és ez a bírói függetlenség megsértésének veszélyét rejti magában.

Az OBT álláspontja szerint szükség van egy olyan bérrendszerre, amely a törvényhozó és végrehajtó hatalomtól függetlenül garantálja a felelősségnek megfelelő bírói béreket, és e cél elérésére minden rendelkezésre álló eszközt fel kíván használni. Az OBT véleménye az, hogy a megfelelő bérezés érdekében minden bírónak, bírósági dolgozónak és bírósági szervezetnek joga van igénybe venni azokat a jogi eszközöket, amelyeket a jogszabályok lehetővé tesznek.

Az OBT elutasítja azokat a vélekedéseket, amelyek szerint a jogszabályoknak megfelelően elindított egyéni kezdeményezések korlátozhatóak lennének, és elkötelezett amellett, hogy a jogaikkal élő kollégák hátrányt ne szenvedjenek.

Oláh Gaszton a 24.hu-nak nyilatkozva kifejtette, hogy a bírói és ügyészi kar évek óta kénytelen szemlélni, hogy az illetményekben megnyilvánuló társadalmi megbecsültség hogyan csökken, és a bírósági szervezet vezetése tehetetlenül próbálkozik a helyzet javításával. Oláh szerint a hatalmi ágak méltó javadalmazása soha nem lehetett költségvetési kérdés, és aki másképp gondolja, annak fel kell ébrednie.

A cikk megjegyzi, hogy egy kezdő bírónál többet keres egy bíróságot védő vagyonőr is.