A nyár eddigi legforróbb napja várható

Kedden a hőmérséklet akár az abszolút melegrekordot is megdöntheti, a nappali maximumok 35 és 42 fok között alakulhatnak. A zivatarosabb területeken enyhébb időjárás várható, de jelentős hőmérséklet-csökkenés nem prognosztizálható.

A HungaroMet előrejelzése szerint kedden a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható, ami az idei nyár eddigi legforróbb napját jelentheti. Az esti órákban 21 és 30 fok közötti értékekre számíthatunk. A zivatarosabb tájakon a hőmérséklet maximuma pár fokkal alacsonyabb lehet, de jelentős enyhülés nem várható.

Az országos előrejelzés szerint erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütésre lehet számítani, és a déli óráktól főleg a Dunántúl keleti felén, valamint az Északi-középhegységben záporok, zivatarok kialakulására kell készülni. A zivatarokat felhőszakadás és viharos széllökések kísérhetik, a déli, délkeleti, majd este a Dunántúl északnyugati részén az északira forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik.

Kedd este erőteljes lesz a felhőképződés, döntően közepesen felhős időre számíthatunk, helyenként zápor, zivatar kialakulásával. Az északira forduló szelet élénk lökések kísérhetik, zivatar környezetében átmenetileg erős lökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 20 és 24 fok között alakul, de az északi völgyekben ennél néhány fokkal alacsonyabb értéket is mérhetünk.

Délelőttig legfeljebb kevés helyen lehet zivatar, majd a késő délelőtti, déli óráktól elszórtan, nagyobb számossággal a Duna-Tisza közén és az Északi-középhegységben számíthatunk kialakulásukra. Este és éjszaka sem cseng le mindenütt a zivatartevékenység, a zivatarokat viharos széllökés, jégeső, intenzív csapadék kísérheti, és a nagyobb számossággal érintett területeken felhőszakadás is előfordulhat.