NAV nyomozás a lomb nélküli lombkoronasétány ügyében

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozást folytat a nyírmártonfalvai lombkoronasétány ügyében, melyet különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indítottak.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség tájékoztatása szerint a nyomozást nem az Európai Ügyészség, hanem a NAV illetékes szerve, a Bűnügyi Főigazgatóság Központi Nyomozó Főosztálya végzi. A nyomozás Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő által tavaly áprilisban benyújtott írásbeli kérdés alapján indult.

Az Európai Ügyészség (EPPO) korábban átiratot küldött a Legfőbb Ügyészségnek, amelyet a Transparency International Magyarország korrupcióra hivatkozva tett bejelentése követett. A bejelentés a Nyíradonyban megvalósult lombkoronaösvény-projektekkel és a nyírmártonfalvai lombkorona tanösvény projekttel kapcsolatos volt. Az EPPO azonban úgy döntött, hogy a bejelentés nem tartozik a hatáskörükbe, így azt továbbították a Legfőbb Ügyészségnek, amely aztán a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészséghez továbbította a költségvetési csalás bűntette miatt folyó nyomozásban történő felhasználás céljából.

A lombkoronasétány tavaly tavasszal vált ismertté, amikor kiderült, hogy a 60 millió forint uniós támogatásból épült szerkezet körüli erdőt letarolták. A támogatást Filemon Mihály, a helyi fideszes polgármester nyerte el magánszemélyként, és az ő tulajdonában állt a letarolt erdő is. Filemon Mihály beperelte az ügyről elsőként beszámoló Átlátszó nevű médiumot, de a sajtópert elvesztette.

A lombkoronasétányhoz vezető utat később lezárták, és Filemon Mihály kirúgással fenyegetett meg egy önkormányzati alkalmazottat, amiért az illető egy nevetős reakciót helyezett el a lombkoronasétányról szóló Facebook-bejegyzésre. Hadházy Ákos ezzel kapcsolatban hivatali visszaélés gyanúja miatt tett feljelentést.

Filemon Mihály a júniusi önkormányzati választáson ismét indult a település vezetői posztjáért, de ezúttal független jelöltként, végül azonban nem sikerült újraválasztatnia magát.